Zajednica vrijednosti

Merkel: Rusija se nije približila zajedničkim predstavama G-7

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2015. u 17:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se Rusija proteklih godina sigurno nije "približila predstavama" koje su zajedničke za Grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7).

"Kada je Rusija primljena, mislilo se da možda ipak ima više toga zajedničkog, upravo s obzirom na njen trud u oblasti obrane, mislim pritom na partnerstvo NATO-a i Rusije", rekla je Merkelova u intervjuu "Deutche Welleu" uoči samita G-7, odgovarajući na pitanje pripada li Rusija "toj zajednici vrijednosti".

Merkel je kazala da, međutim, Rusija ostaje važan partner u drugim formatima, Normandijskom, u kojem predstavnici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutiraju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) koja razgovara o iranskom nuklearnom programu.

"I kod traženja rješenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo uključiti Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsjetim: uklanjanje kemijskog oružja iz Sirije uspjelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo također razgovarati o tome u što ćemo uključiti i Rusiju", rekla je njemačka kancelarka.

Na pitanje da li je G-7 još u skladu s vremenom, budući da bi trebala okupljati ekonomski najjače zemlje, a ako se pogledaju Italija, Francuska i Kanada, to više nije točno, Merkel je rekla da Grupa okuplja demokratske države koje dijele iste vrijednosti i da su to države "koje su usprkos svemu i ekonomski još vrlo važne".

"Ali, potreban nam je komplementarno i format G-20. Tu su zemlje s potpuno različitim društvenim sistemima, ali zaista velike ekonomske sile. Međutim, G-7 je slobodnija, intenzivnija razmjena mišljenja, osim toga, određena državnim porecima koji su demokratski", dodala je ona.

Na konstataciju novinara da se od samita u Njemačkoj mnogo očekuje, Merkel je rekla da je važno da sedam šefova država razgovaraju i to o važnim temama, da bi se znalo gdje postoje razlike, a gdje zajednički stavovi.

"Mislim da bi bilo dobro kada bismo nešto konkretnije odgovore dobili upravo na pitanje: Kako ubuduće reagirati na epidemije i pandemije", navela je njemačka kancelarka, dodajući da međunarodna zajednica nije dobro reagirala kada je izbila ebola i aktivirala se prekasno i djelovala nejedinstveno.

Poslije novinarske konstatacije o pojavi krize eura, "arapskog proljeća", rata u Siriji, terora Islamske države i krize u Ukrajini, Merkelova je osvrćući se na samit Grupe osam (G-8) u kojoj je uz "sedmorku" i Rusija, održan prije osam godina, također, u Njemačkoj, kazala da se u međuvremenu dogodila velika međunarodna financijska i ekonomska kriza koja je mnogo toga promijenila.

"Globalna ekonomska situacija danas je obilježena politikom vrlo niskih kamata. Time je djelomično sigurno potaknut i gospodarski rast, ali mi ćemo se, također, naći pred zadatkom kako da opet izađemo iz toga. U međuvremenu, imamo puno bolje reguliranje banaka", kazala je predsjednica njemačke vlade.

Na pitanje baca li Grčka trenutno u drugi plan sve druge velike ekonomske probleme, Merkel je rekla da ne vjeruje.

"Naravno da ćemo u kontekstu svjetske ekonomije razgirati i o situaciji u eurozoni. I sigurno ćemo razgovarati o tome koje smo probleme riješili. Moći ćemo da kažemo da je Irska, koja je isto imala program štednje, danas zemlja s najvećim rastom, da ekonomije u Portugalu i Španjolskoj rastu. A onda ćemo razgovarati i o Grčkoj. Ali, to zaista nije glavna tema", rekla je njemačka kancelarka.

Prema riječima Merkelove, postoji određeni kontinuitet tema "kojima se bavimo na G-7 ili smo se bavili na G-8" a svako ima svoja tematska težišta, dok je Njemačkoj pitanje zaštite klime uvijek bilo i jeste i dalje važno.

"Tu su i nove teme, na primjer zdravlje", kazala je njemačka kancelarka za "Deutche welle", izražavajući zadovoljstvo zbog toga što će Njemačka biti domaćin samita.

 
Kopirati
Drag cursor here to close