Dogovor

Mercator i Konzum: Naći jamstvo da će dobavljači biti isplaćeni

Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2017. u 13:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku Pregovaračkog tima dobavljača Konzuma kojeg je formiralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, s predstavnicima Konzuma BiH i Poslovnog sistema Mercator koji je održan 1. kolovoz 2017. godine u Sarajevu, izražena je zajednička podrška planu koji podrazumijeva ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i izmirivanje dugovanja i obveza Konzuma prema dobavljačima u Bosni i Hercegovini.

Sudionici sastanka izražavaju nadu da će Vjerovničko vijeće Agrokora, čiji se sljedeći sastanak očekuje krajem kolovoza, prihvatiti ovaj plan i dati svoje suglasnost kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju.

Kada su u pitanju prethodna dugovanja, sudionici sastanka su se usuglasili da Konzum i Mercator moraju pronaći pravi način garantiranja da će dobavljači biti isplaćeni za robu koju će Mercator otkupiti od Konzuma.

Preostala dugovanja koja prelaze dogovorene rokove plaćanja, uobičajene na bh. tržištu, bi bila isplaćena u 48 rata s pripadajućom zateznom kamatom.

Od Mercatora i Konzuma se, također, traži da pronađu način kako da se osiguraju jamstva da će sva dugovanja prema dobavljačima u BiH biti podmirivana u dogovorenim rokovima.

Ocijenjeno je da je zajednički interes da se nastavi neometano poslovanje Konzuma u BiH, uz preporuku dobavljačima da ne prekidaju dostavu robe ovom trgovačkom lancu u sljedećem razdoblju. S druge strane, zajednički zaključak je da će sva novoisporučena roba dobavljačima biti plaćena u zakonskom roku od 60 dana, odnosno, uz uvjete precizirane bilateralnim ugovorima s dobavljačima.

Kopirati
Drag cursor here to close