Prvih devet mjeseci

Mercator Grupa i u ovoj godini bilježi povećanje prihoda

Bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19, Mercator Grupa nastavila je sa svim aktivnostima ključnim za njen daljnji i dugoročno uspješan razvoj.
Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2020. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi Mercator Grupe u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i dostigli 1,6 milijardi eura. Prihodi grupe u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo porasli su za 3,9% na 1,3 milijarde eura, dok je normalizirani EBITDA u tom razdoblju iznosio 126,3 milijuna eura, što je u usporedbi s ekvivalentnim razdobljem iz 2019. godine. zabilježila je rast prihoda od 2,9% i rast prihoda od maloprodaje za 5,2%. U razdoblju od 1. do 9. 2020. godine, Grupa Mercator smanjila je neto financijski dug na normalizirani omjer EBITDA za dodatnih 11,6%, odnosno za 2,7% nakon prilagođavanja za učinak računovodstvenog standarda MSFI 16.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić s tim u vezi naglašava:

''Odgovornom i pravovremenom pripremom za koronsku krizu, a posebno sustavnim prilagođavanjem svim trenutnim izazovima, Mercator Grupa uspjela je osigurati rast prihoda i to učvrstiti temelje za daljnji razvoj Mercator Grupe. Uprkos zatvaranju određenih aktivnosti i svim negativnim efektima zdravstvene krize na svim tržištima, Mercator Grupa je u posljednjih devet mjeseci nastavila ostvarivati sve ključne poslovne i strateške ciljeve, a što je najvažnije, isporučili smo nesmetanu ponudu i široku ponudu tijekom ovog razdoblja.''

Odnos između neto financijskog duga i normalizirane EBITDA-e, koji je iznosio 6,0 u istom razdoblju prethodne godine, znatno je poboljšan. Na dan 30. rujna 2020. iznosila je 5,3, što predstavlja poboljšanje od 11,6%.

U prvih devet mjeseci ove godine, revalorizacija nekretnina Grupe Mercator u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima s jedne strane rezultirala je povećanjem kapitala (rezerve fer vrijednosti) zbog povećanja vrijednosti imovine za 23,3 milijuna eura, dok je s druge strane, to imalo negativan učinak na operativnu dobit Mercator Grupe. Neto efekat revalorizacije bio je smanjenje vrijednosti nekretnina za 45,7 milijuna eura, što čini 4,6% ukupne vrijednosti zemljišta, zgrada i investicione nekretnine. Nakon revalorizacije, na dan 30. lipnja 2020. godine, ukupna fer vrijednost zemljišta, zgrada i investicione imovine iznosi milijardu eura, dok negativni efekat revalorizacije na poslovne rezultate, u skladu sa relevantnim računovodstvenim standardima, iznosi 69,0 milijun eura. Bez obzira na revalorizaciju nekretnina, međutim, Mercator Grupa ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Sloveniji i regiji.

Bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19, Mercator Grupa nastavila je sa svim aktivnostima ključnim za njen daljnji i dugoročno uspješan razvoj. S tim u vezi, nastavak projekta izgradnje novog logističko-distributivnog centra u Ljubljani te proširenje i ažuriranje poslovne mreže Mercatora glavni su prioriteti, navedeno je u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close