Potpisan protokol

Međusobna dugovanja fondova MIO Srbije i RS 4,5 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2015. u 11:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protokol, kojim se utvrđuju načini i rokovi izmirenja međusobnih potraživanja nastalih po osnovu ispostavljenih odštetnih zahtjeva u postupku ponovnog obračuna mirovina, potpisan je između Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije i Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje bh. entiteta Republike Srpske, u ukupnom iznosu od približno 4,5 milijuna eura, javlja Agencija Anadolija.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Republike Srbije Zoran Panović rekao je da će se na osnovu ovog protokola u narednim godinama izvršiti određena plaćanja, u iznosu oko pet tisuća eura između nadležnih službi Srbije i Republike Srpske te da će početkom sljedeće godine ovakav protokol potpisati i sa kolegama iz bh. entiteta Federacija BiH.

”To su sredstva koja fondovi duguju jedan drugom na osnovu preračuna mirovina. Za sve ono vreme za koje je jedan fond vršio isplatu mirovina, a bio je nadležan drugi fond do stupanja na snagu sporazuma, sada se vrši ponovni obračun tih mirovina i vrši se isplata odštetnih zahtjeva, naknada koje je prvi fond isplatio umirovljenicima”, rekao je Panović.

On je dodao da je Fond RS većinski dužnik te da će devedeset posto od pet milijuna ići na teret Republike Srpske i doći do MIO fonda Srbije, što je iznos za 1.600 korisnika koji su svoja radna prava ostvarili prije 2004. godine.

”Ovim protokolom ćemo pet milijuna eura u narednih četiri godine u jednakim ratama izmiriti i uplatiti na račun MIO fonda Republike Srbije. Ovo je još jedan pokazatelj da u posljednjih tri-četiri godine intenzivno radimo na razmjeni podataka i raščišćavanju svega onoga što je promaknulo u nekim prethodnim godinama i da u potpunosti dovodimo i jedan i drugi mirovinski sustav u situaciju da u potpunosti vlada svim podacima i da na otvoren način omogućimo svim korisnicima prava da uredno i na vrijeme dobiju ono što su stekli u svom radnom životu”, rekao je direktor Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić.

Potpisivanju je nazočio i ministar za rad, socijalna i braniteljska pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji je rekao da odnosi između Vlada Srbije i bh. entiteta RS nikada nisu bili srdačniji i bliži.

”Međusobnim upitom iz MIO fona RS i MIO fonda Srbije, mi smo otkrili 71 mirovinu od strane RS za umrle korisnike, koja se isplaćivala ljudima koji ne postoje, a sa druge strane, 234 korisnika kojima je isplaćivano iz Srbije u RS, iako više nisu sa nama”, naveo je Vulin.

On je dodao da korisnici nisu mogli osjetiti međusobna dugovanja te da se nada da će i nadležni organi Federacije BiH isto potpisati ovakav protokol kojim bi međusobna dugovanja riješili na obostrano zadovoljstvo.

”Federacija BiH MIO fondu Srbije duguje 5,5 milijuna eura, za nas su to velika sredstva, dok mi dugujemo neusporedivo manje iznose”, rekao je Vulin i dodao da su i u Sarajevu tijekom tjedna vlada BiH i Srbije pokrenuta ova pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close