Akcija

Makedonija šalje 'vojsku' radnika na ceste

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2015. u 07:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog ljeta će na izgradnji putne mreže u Makedoniji biti angažirano rekordnih 4.000 radnika, od kojih će polovina raditi na izgradnji autoputeva, a druga polovina će biti zadužena za regionalne puteve.

''Na dva autoputa, Štip - Skopje i Kičevo - Ohrid, trenutno radi 1.100 radnika, a ovog ljeta će njihov broj dostići 2.500. Na svim putevima koji se grade širom zemlje ove godine će biti uključeno 4.000 radnika", rekao je glasnogovornik vlade Aleksandar Ðorđiv, prenio je Tanjug.

Pored tih autoputeva, makedonska vlada planira u cijelosti završiti autoput od Skopja do Ohrida i već je donijela odluku o početku postupka izgradnje dionice Gostivar - Kičevo kroz koncesije.

"Uskoro će biti objavljen poziv za izbor koncesionara koji će graditi tu dionicu dužine 47 kilometara, a kojom će Skopje i Ohrid biti u potpunosti povezani autoputem", izjavio je premijer Nikola Gruevski na nedavnoj tribini u Ohridu.

Pored autoputeva, ovog ljeta će se raditi i na izgradnji magistralnih puteva, među kojima i put Prilep - Gradsko. Ta dionica koštat će 42 milijuna eura, a novac je već osigurala Europska banke za obnovu i razvoj.

U četvrtom kvartalu ove godine počet će izgradnja potpuno nove trase puta Štip - Kočani koja će biti dugačka 26 kilometara i koštat će 43 milijuna eura.

Značajna je i temeljna rekonstrukcija putnog pravca Kočani - Makedonska Kamenica - Delčevo u dužini od 30 kilometara koja će koštati 10 milijuna eura. Ta rekonstrukcija će početi krajem ove godine.

Rekonstrukcija puta Veles - Kadrifakovo bit će završena do kraja godine. Taj put ima ukupnu dužinu od 26 kilometara, a radovi vrede 14 milijuna eura.

U izgradnju magistralnih i regionalnih puteva vlada će investirati 124 milijuna eura, a ove godine će lokalne putne mreže biti prioritet.

Predviđena je izgradnja 46 dionica puteva u četrdesetak općina u ukupnoj dužini od oko 60 kilometara i vrijednosti sedam milijuna eura.

Makedonska Vlada je u poslednjih nekoliko godina vrlo angažirana po pitanju lokalne putne mreže i od 2009. godine do sada obnovljeno je i izgrađeno 360 lokalnih puteva širom zemlje u ukupnoj dužini od preko 690 kilometara, ukupne vrijednosti preko 57 milijuna eura, navodi Tanjug.

Ove godine Agencija za puteve radi na 184 kilometara putne infrastrukture, a ukupna investicija u izgradnju puteva je 223 milijuna eura. Na gradilištima je trenutno angažirano oko 2.000 radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close