Inovacija

Magistrica iz Maglaja izmislila blokove koji se brže i lakše zidaju

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2017. u 17:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magistrica tehnoloških znanosti iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na sinoć završenoj Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju.

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovakvi blokovi, a prese je izmislila Mačković, koje je i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

''Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u razdoblju 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u gospodarstvo BiH'', tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija "pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja" profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle  nagrađena je brončanom medaljom, a brončanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close