Proizvodnja i kupovina

Luksemburg legalizira kanabis

Očekuje se da će punoljetni stanovnici te države moći kupovati kanabis u rekreativne svrhe za dvije godine.
Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2019. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luksembrug je pozvao svoje susjede iz Europske unije da ublaže zakone vezane za opojne droge nakon što je ministar zdravstva te države potvrdio planove da postanu prva europska država koja će legalizirati proizvodnju i konzumiranje kanabisa.

''Ove politike, koje su trenutno provode, a koje postoje već 50 godina, očigledno ne funkcioniraju. Zabranom svega samo smo privukli mlade ljude da to konzumiraju. Nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama'', kazao je luksemburški ministar Etienne Schneider.

Očekuje se da će punoljetni stanovnici te države moći kupovati kanabis u rekreativne svrhe za dvije godine. Država će regulirati proizvodnju i distribuciju kanabisa.

Krajem godine će biti predstavljen nacrt zakona sa više detalja o tipovima kanabisa koji će biti na prodaju i načinu njegovog oporezivanja, piše britanski Guardian.

Schneider je kazao da će  zakonom najvjerojatnije  biti zabranjeno osobama koji nisu državljani Luksemburga da kupuju kanabis kako bi se spriječio narko turizam. Najvjerojatnije će biti zabranjena i proizvodnja u privatnim kućama.

Maloljetnici između 12 i 17 godina neće biti kriminalizirani ako budu posjedovali pet i manje grama droga, ali će se za posjedovanja većih količina novčano kažnjavati visokim kaznama.

Luksemburg je već legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Posjedovanje male količine kanabisa u rekreativne svrhe je također dekriminalizirano, ali je kupovina, prodaja i proizvodnja za sada nelegalna.

Kopirati
Drag cursor here to close