Tko radi, radi ...

Loše vijesti za radoholičare - odlična isprika za zabušante!

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2015. u 08:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok u BiH muku muču s pronalaskom posla,u EU rade analize utjecaja pretjeranog rada na radnike.

Naime, francuski analitičari, tvrde kako su radoholičari štetniji po tvrtku nego zaposleni koji izostaju s posla. U obrazloženju navode kako su skriveni troškovi zbog pretjeranog ostajanja na poslu, koji dovode do ozljeda na radu i psihičke nestabilnosti, daleko veći nego u slučaju odsustva.

"Bolest" suvremenog društva, ovisnost od posla koja se obično vezivala za Japance, proširila se i na europski kontinent posebno u vrijeme posljednje financijske krize koja je počela 2008, kada su zaposleni zbog straha od gubitka posla ostajali i po 12 i više sati na poslu, piše list Figaro.

Francuski analitičar Matthieu Poirot, osnivač savjetničke kuće Midori Consulting, navodi da je 2012. godine u Francuskoj 4,53 posto zaposlenih izostalo s posla, dok je stopa onih koji su prekovremeno radili daleko veća, i iznosi između 6,34 do devet posto.

Ovaj francuski stručnjak za kvalitetu života na radu procjenjuje da skriveni troškovi zbog pretjeranog ostajanja na poslu, koji dovode do ozlijede na radu i psihičke nestabilnosti, Francusku godišnje koštaju između 14 i 25 milijardi eura, dok izostanci s posla koštaju u prosjeku oko devet milijardi eura.

U Španjolskoj više od 12 posto populacije pati od radoholizma, a osam posto zaposlenih radi više od 12 sati dnevno. Svaki sedmi zaposleni Švicarac pati od depresije usred premora na poslu, prenosi Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close