Uvoz/izvoz mesa

Loše se hranimo, a gubimo milijune

Gospodarstvo / Flash | 17. 02. 2014. u 06:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Gospodarske komore Republike Srpske, BiH godišnje izdvoji oko 220 milijuna KM za uvoz mesa i mesnih prerađevina, odnosno 100 milijuna KM za uvoz žive stoke. S druge strane, zarada od izvoza živog i prerađenog mesa neusporedivo je manja.

''Imamo opstrukciju izvoza proizvoda prvoklasnog kvaliteta iz BiH. Zbog toga uvozimo iz, primjerice, Makedonije. Oni nam prodaju zamrznuto meso, pristiglo iz drugih zemalja'', ocijenio je za "Dnevni avaz" predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac.

Meso uvozimo iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije, Makedonije... Izvozimo uglavnom u zemlje regije, odnosno Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, i to, kako naglašava Usorac, nešto malo piletine i ribe.

''Naši ljudi su primorani jesti otpad! Oni nemaju što jesti i dati djetetu da jede da bi preživjelo. Razlog za to je, između ostalog, i loša trgovinska politika'', naglašava Usorac za Avaz.

On kaže da problem velikog uvoza i malog izvoza trebaju riješiti resorne institucije u oba entiteta, jer bi to po automatizmu riješilo i mnoge druge probleme koje ima bh. gospodarstvo.

Jedan od vodećih problema je promet mesa na crnom tržištu, zbog kojeg BiH gubi više desetina milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close