Trebišnjica

Loša hidrološka situacija utječe na poslovanje HET-a

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2017. u 18:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja električne energije u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ za sedam mjeseci ove godine iznosila je samo 50 posto od planirane, a uzrok je najlošija hidrološka situacija od osnivanja ovog poduzeća, piše Srna.

U ovom poduzeću kažu da se nepovoljna hidrološka situacija od polovice 2016. godine prenijela na ovu godinu, pa su dotoci u akumulaciju Bileća u posljednjih devet mjeseci duplo manji od višegodišnjeg prosjeka u ovom razdoblju.

"Kota Bilećkog jezera je, usprkos najracionalnijem korištenju vode, značajno niža od planirane, a rad na niskim kotama uvjetuje manju iskorištenost hidropotencijala i znatne gubitke u proizvodnji", priopćeno je iz Hidroelektrana na Trebišnjici.

U ovom poduzeću navode da će energetsko-ekonomski rezultati u 2017. godini biti jako loši, uzimajući u obzir trenutno ispunjenje plana proizvodnje, hidrološku situaciju na području sliva rijeke Trebišnjice i projekcije dodataka i proizvodnje za sljedeće razdoblje.

"Bez obzira na ekstremno lošu hidrološku situaciju, Hidroelektrane na Trebišnjici, kao nositelj razvoja regije i grada Trebinja, nastavit će financiranje započetih investicionih projekta i pokrenuti nove", ističu u ovom poduzeću.

Kopirati
Drag cursor here to close