Komora i novac

Liječnici ustali protiv Sebije Izetbegović

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2016. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno vlada alarmantno stanje, gdje bi "liječnici mogli ostati bez posla ako ne uplate članarinu Komori do 1. studenog", izjavio je Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komora Kantona Sarajevo.

Tim povodom na press-konferenciji u Sarajevu Kulenović je istaknuo kako je prije nekoliko dana dobio pismo od direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, u kojem se navodi da treba postupiti po njenoj želji ili će ''ona našu članarinu koju je već otuđila posljednjih pet mjeseci u iznosu od 25.430 KM uplatiti u apoteku u Kliničkom centru Koševo''.

To je, kaže, vrhunac sukoba koji traje od kada je Sarajevska komora spriječila da se zatvori Opća bolnica ''Abdulah Nakaš''.

''Od tog trenutka su počela razna neprijateljstva koja su kulminirala apsurdnim pismom i činom oduzimanja pet mjesečnih članarina Komori, koji uplate liječnici Kliničkog centra'', izjavio je Kulenović.

Članstvo je regulirano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o liječništvu i Statutom Komore.

''Statut kaže kako nakon šest mjeseci neplaćanja članarine bez stegovnog postupka automatski predsjednik Komore donosi odluku o prestanku članstva u Liječničkoj komori, što povlači oduzimanje licence i zabranu rada liječnicima s pacijentima na teritoriji Federacije. Također ne mogu ići u inozemstvo jer nemaju potrebnu dozvolu Komore'', rekao je predsjednik Upravnog odbora Komore Dragan Stevanović.

Na osnovu toga, upozorava da bi 600 liječnika s Kliničkog centra moglo ostati bez posla i Klinički centar bi se zatvorio.

Zbog toga je, potvrđuje Kulenović, stotine liječnika uznemireno, a koji su se javili Komori želeći da članarinu plaćaju izravno.

''Za to nema potrebe, jer se plaća preko računa, odnosno trajnim nalogom, pri čemu se 10 KM mjesečno liječnicima odbija od plaće'', naveo je Kulenović.

Radi zaštite liječnika, poručio im je da ''vide šta im je što članarinom i da ne potpisuju akta, koja se mobingom dijele jer je nezakonit čin ne uplatiti članarinu''.

''Ako do 1. studenog ne plate članarinu, poslat ćemo zdravstvenu inspekciju u KCUS'', kaže Kulenović.

U Komori ima 1.700 liječnika, a KCUS, kako je rečeno, pet godina uplaćuje članarinu bez popisa liječnika, tj. ne zna se imenom i prezimenom koji su liječnici uplatili članarinu.

Predsjednik Upravnog odbora Dragan Stevanović osvrnuo se na proces reformiranja zdravstva, koji po njegovim riječima do sada predstavlja zatvaranje Klinike za indokrinologiju, jedine u BiH, koja je pretovarena u Odjel, kojim rukovodi specijalist nuklearne medicine, zatim smanjenje Klinike za gastroenterologiju na trećinu kapaciteta, kao i smanjenje bolesničkih kreveta na Klinici za indokrinologiju i dijabetes, ukinuta je Jedinica za intenzivno liječenje internističkih bolesnika.

''Također, reforma znači da se devet mjeseci nisu nabavili adekvatni lijekovi na Kliničkom centru koji pacijenti kupuju'', istaknuo je Stevanović.

Iz navedenih razloga, želi vidjeti kako se reforma kreće u smislu kadrova.

''Želimo otvoreno razgovarati, ali ne sa stanovišta sile. Neka izađu s prijedlogom cjelovite reforme zdravstva, jer reforma nije krečenje prostorija i smanjivanje liste čekanja da se zamažu oči narodu'', zaključio je Stevanović na današnjoj press-konfereniciji Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Danas nešto ranije Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) održalo je konferenciju za novinare na kojoj je izrazilo nezadovoljstvo radom Ljekarske komore KS-a te su zatražili sazivanje izvanredne skupštine i izbor novog rukovodstva te komore.

Istaknuto je da žele fer i korektan odnos za sve doktore u KS-u i sve zdravstvene institucije, što je po Statutu i zadatak Komore.

''Želimo da financijsko poslovanje Komore bude transparentno, da znamo kuda ide novac koji odvajamo za Ljekarsku komoru KS-a. Zar nemamo pravo na to, kao članovi te komore?'', rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva KCUS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close