S dosadašnjih 2.000 KM

Lakše do firme u FBiH: Osnivački kapital smanjen za 1.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2016. u 16:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivački kapital s dosadašnje 2.000 KM smanjen je na 1.000 KM novim Zakonom o gospodarskim društvima Federacije Bosne i Hercegovine. Zakon je krajem listopada 2015. godine objavljen u Službenim novinama FBiH, a dan nakon objave je stupio na snagu. Njegova primjena je počela 60 dana od dana stupanja na snagu.

Lejla Mehmedović-Sofo koja je prošle godine krenula u poduzetničke vode i osnovala obrtničku djelatnost Organlook u Sarajevu koja se bavi proizvodnjom sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje, kaže kako je na ovaj način olakšano pokretanje biznisa i osnivanje firme jer je iznos umanjen upola.

Također, navodi da je u vrijeme njenog osnivanja obrta bilo olakšica, registraciju bi izvršila kao d.o.o. jer bi na taj način olakšali nabavku sastojaka, ambalaže i sl.

Za mnoge male kompanije koje se bave raznim uslugama koje ne zahtijevaju dodatne troškove 1.000 KM manje mnogo znači, i svakako je dobra vijest. S ovom činjenicom se slažu i pokretači Startup kompanija, iako tvrde da i dalje postoje problemi jer država ne izdvaja dovoljno za male kompanije, te je i registriranje firmi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ima različite iznose. Osnivački kapital u RS- u je 1,00 KM , što itekako pomaže tek osnovanim kompanijama u startu, prenosi Akta.

Slična situacija je Hrvatskoj i Srbiji koje su ubrzale proces registracije firmi, ukinule osnivačke kapitale ili imaju minimalne, simbolične iznose, koji su najčešće jednu do dvije marke.

Kopirati
Drag cursor here to close