Razina

Kvadrat stana: Mostar skuplji od Istanbula ili Budimpešte

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2017. u 07:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvorni metar stana u Mostaru skuplji nego u Istanbulu ili Budimpešti, piše Večernji list navodeći kako su cijene stanova ''u najmanju ruku, za običnog građanina s normalnim primanjima nemoguća misija''.

Večernji list, prenoseći pisanje beogradskog Blica, navodi kako je prema procjenama agencija za prodaju nekretnina iz cijele BiH, u Sarajevu četvorni metar satana možda najskuplji, ali po prosječnim cijenama prednjače Mostar, Banja Luka, a osobito Trebinje.

Najčešće cijene stanova u Mostaru su između 2100 i 2300 KM. Prosječna cijena stana u Banja Luci po četvornom metru iznosi oko 2500 KM, a što su stanovi bliže središtu, cijena se približava iznosu od 3300 KM. Dok se cijene stanova u središtu Sarajeva kreću oko 3500 KM. Tako je stan u Sarajevu, Banja Luci ili Mostaru skuplji od onoga u Istanbulu koji je jedna od najjeftinijih metropola kad su u pitanju cijene stambenog prostora i gdje, prema pisanju Blica, četvorni metar stoji oko 1000 KM. Veći bh. gradovi su skuplji i od Budimpešte u kojoj je prosječna cijena četvornoga metra oko 1500 KM, navodi Večernjak.

Agenti za nekretnine i ekonomski analitičari imaju objašnjenja i razloge za ove fenomene, ali svi su suglasni u jednom - razlog skupih stanova je ogromna potražnja.
U agencijama za promet nekretnina ističu da kupci koji imaju gotovinu uglavnom kupuje skuplje stanove u središtu, dok oni koji dižu kredit, a uglavnom su to mladi bračni parovi, kupuju manje stanove na periferiji.

Večernjak navodi kako kreditno zaduženje za kupovinu stana nije nimalo lako i da ga prate brojne prepreke, ali i veliki troškovi.

''Ako uzmemo za primjer Mostar i prosječnu cijenu novogradnje od 2200 KM, za stan od 55 m2 potrebno je izdvojiti 121.000 KM. Za kredit u tom iznosu svakako nije dovoljno imati prosječnu plaću od 830 KM'', piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close