narušena stabilnost

Kupres - Pričinjene višemilijunske štete u bespravnoj sječi šume

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2016. u 12:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih nekoliko mjeseci na Šumsko gospodarskom području 'Kupreško', pričinjene su znatne materijalne štete u vidu bespravnih sječa visoko vrijednih drvnih sortimenata četinjača i listača.

Kako su informirali iz Šumarije Kupres, radi se o područjima Duboka i Javorje, na kojima se bespravne sječe vrše već dugi niz godina (od 1996. godine) no u posljednje vrijeme su kulminirale.

Posječena roba se, po njihovim riječima, vozi u smjeru sela Ivica, Planinica i Bunta, koja se nalaze na području općine Bugojno.

Istaknuto je kako najviše zabrinjava to što su pričinjene štete u vidu narušavanja stabilnosti i stvaranje jezgri za žarišta potkornjaka, čime bi moglo doći u pitanje zdravstveno stanje šuma većeg dijela Šumsko gospodarskog područja Kupreško.

Do sada je, kako navode, bilo održano niz sastanaka po pitanju ove problematike a bile su uključene sve nadležne institucije, od Federalne i Županijske uprave za inspekcijske poslove do Županijskog ministarstva unutarnjih poslova, Županijske Uprave za šumarstvo i Šumarije Kupres.

Vezano za postojeću problematiku, izrađen je i međužupanijski akcijski plan, privremeno je bio uspostavljen 24-satni nadzor, podnosile su se kaznene prijave od strane djelatnika Uprave za šumarstvo u suradnji s djelatnicima Šumarije Kupres, organizirale su se ophodnje po noći i sl..

Unatoč svemu tome, po njima problem se nije riješio iz jednog ključnog razloga što pilane u navedenim selima nisu stavljene pod kontrolu, sredstva rada počinitelja kaznenih djela su još uvijek u funkciji (zglobni traktori!), a većina počinitelja kaznenih djela nije sankcionirana.

Stoga se iz Šumarije Kupres pitaju kako je moguće da se tolike količine drveta od 1996. godine do danas (radi se o najmanje desetak tisuća kubika) posijeku, privuku do pilana, prepilaju i transportiraju do krajnjeg korisnika, a da su počinitelji još uvijek na slobodi i, štoviše, nastavljaju svoj posao bez većih prepreka.

Kopirati
Drag cursor here to close