Nova faza

''Krivaja'' dobila novog vlasnika

Gospodarstvo / Flash | 24. 09. 2014. u 14:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Nermin Nikšić potpisao je danas u Zavidovićima Ugovor o statusu uposlenika IP ''Krivaje'' između Sindikata poduzeća, Federalne vlade i ortačke grupe.

Danas je također potpisan Ugovor o prodaji imovine između stečajnog upravitelja i ortačke grupe, čime je okončana faza unovčavanja imovine u stečajnom postupku Industrijskog poduzeća ''Krivaja Zavidovići''.

Uspješno okončanim dogovorima i usuglašavanjem svojevrsnog socijalnog paketa između Vlade Federacije BiH i ortačke grupe, koja je osigurala pravo na kupovinu imovine zavidovićke ''Krivaje'', stvoreni su uvjeti za potpisivanje kupoprodajnog ugovora i okončanje aktualne faze stečajnog postupka. Ovo potpisivanje ugovora je novi početak preduzeća "Krivaja", koja godinama prolazi kroz teška iskustva tranzicije.

Ortačka je grupa, koju čini pet privatnih poduzeća, nakon što je uplatila depozit od 10 posto početne cijene „Krivajine“ imovine, proglašena potencijalnim kupcem, a predmet prodaje bili su funkcionalni dijelovi poduzeća, odnosno tvrtke za proizvodnju parketa i namještaja, te objekt hotela ''Kristal“'' Prodaju imovine na ovaj način podržala je i sindikalna organizacija poduzeća ''Krivaja'', koja je ovu svojevrsnu privatizaciju podržala insistirajući da novi kupci preuzmu i dio obaveza prema radnicima garantirajući zadržavanje svih zaposlenih i to sa stalnim ugovorima o radu.

Nakon prihvaćanja ovog uvjeta ortačka grupa je kao kupac postala novi vlasnik ''Krivajine'' imovine, procijenjene na 8.700.000 KM, preuzevši i obavezu zadržavanja oko 1.050 radnika.

Znajući da javno nadmetanje, kao oblik prodaje, ne podrazumijeva takvu obavezu predstavnici sindikata su dodatnim pregovorima s Vladom Federacije BiH inzistirali na socijalnoj zaštiti radnika, i konačan rezultat tih pregovora je zaključak da će kupac-poslodavac preuzeti sve trenutno radno angažirane, uz obavezu da u roku od 60 dana nakon uvođenja u posjed zaključi ugovore o radu sa svim zaposlenicima, koji su na evidenciji uposlenih i koji na to pristaju.

Vlada Federacije, s Nerminom Nikšićem na čelu, obvezala se da će rješavati pitanje uvezivanje staža uposlenih u „Krivaji“ za razdoblje od 1. siječnja 2004. godine do dana zaključivanja ugovora o prodaji imovine. Tu će obavezu izvršavati sukcesivno kako zaposlenici budu ispunjavali uvjete za umirovljenje.

Također, Vlada će rješavati pitanje uvezivanja staža zaposlenika ''Krivaje'' koji do kraja godine ispune uvjete za starosnu mirovinu, a za koje stečajni upravitelj neće moći osigurati sredstva za uvezivanje radnog staža iz stečajne mase.

U nastavku stečajnog postupka, Stečajna uprava "Krivaje" će pokušati uvećati stečajnu masu naplatom zaostalih potraživanja kako bi se osigurali uvjeti za bar djelomično namirenje povjerilaca, uključujući i bivše i sadašnje radnike ovog poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close