Visok nivo odnosa

Kremlj: Odnosi Rusije i Kine su na vrlo visokom nivou

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2014. u 11:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi Rusije i Kine kao strateških partnera su na vrlo visokom nivou, Moskva je zahvalna kineskom rukovodstvu za razumijevanje pozicije Rusije prema ukrajinskoj krizi, dok bliska koordinacija Pekinga i Moskve u međunarodnim poslovima može da odvrati neke zapadne zemlje, prije svega SAD, od destruktivnog postupanja, ocijenili su danas najviši ruski sužnosnici na susretu s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Otvarajući sastanak s predsjednikom kineske vlade u Moskvi, ruski premijer Dmitrij Medvedev istaknuo je da su odnosi dvije zemlje na vrlo visokom nivou i da je za šest godina obim robne razmjene povećan više nego dvostruko - s 40 na 90 milijardi godine.

''Nalazimo se na vrlo visokom nivou odnosa, koji se karakteriziraju kao strateško partnerstvo'' rekao je Medvedev, najavljujući da će poslije razgovora premijera biti potpisano više od 40 "veoma važnih bilateralnih dokumenata, prenio je TAS S.

Li koji je u nedjelju doputovao u trodnevnu posjetu Rusiji prethodno se sreo s predsjednikom ruske Državne dume (donjeg doma parlamenta) Sergejom Nariškinom, koji je zahvalio kineskom rukovodstvu i narodu na razumijevanju pozicije Moskve prema ukrajinskoj krizi i tome što Peking ne podržava sankcije Rusiji.

''Bliska koordinacija pozicija Rusije i Kine u međunarodnim poslovima trenutno predstavlja faktor uzdržavanja politike nekih zapadnih zemalja, prije svega SAD, čija politika u različitim tačkama svijeta povremeno unosi destabilizaciju, kaos i, na žalost, dovodi do velikih ljudskih žrtava '', rekao je Nariškin a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima najnoviji događaji u Ukrajini su "jasna potvrda tome".

Ističući da je za Rusiju razvoj sveobuhvatnog partnerstva s Kinom nesumnjivi prioritet, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta je rekao i da dvije zemlje podržavaju jedna drugu u pitanjima suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i sigurnosti.

Li je, navodi ruska agencija, rekao da se Kina i Rusija uvijek s uvažavanjem odnose jedna prema drugoj i zajedno održavaju mir na zajedničkoj granici dugoj 4.200 kilometara, a njihove odnose nazvao odnosom starih prijatelja.

Kineski premijer je rekao da je jutros položio vijenac na Grob neznanog vojnika kako bi iskazao najdublje uvažavanje junacima koji predstavljaju ne samo ponos Rusije, nego i primjer obrane mira i stabilnosti čitavog čovječanstva.

''Kineski narod nikada neće zaboraviti da smo u godinama Drugog svjetskog rata zajedno, rame uz rame, ratovali protiv fašista'', rekao je Li.

Predsjednik Državnog savjeta Kine sastao se i s predsjednicom Savjeta federacije (gornjeg doma parlamenta) Rusije, Valentinom Matvijenko, koja je istaknula da će privredni uspjesi Kine otvoriti dodatne mogućnosti za širenje i dalje jačanje rusko-kineske suradnje.

''Rusija ima čemu težiti, uspoređujući se s našim kineskim partnerima'', rekla je ona, ističući da je razvoj strateške suradnje s Kinom za Rusiju "najvažniji vanjskotrgovinski prioritet", prenosi TAS S.

''Čini mi se da je povijesna misija Rusije i Kine da utiču na geopolitičku situaciju. Sama činjenica tako produbljene suradnje Rusije i Kine, u suštini, predstavlja ozbiljan faktor stabilizacije stanja u svijetu'', rekla je Matvijenko, prenosi Tanjug.

Li će od 14. do 16. listopada sudjelovati u radu Trećeg Moskovskog međunarodnog foruma inovativnog razvoja "Otvorene inovacije", najavile su agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close