Potraživanje

Kreditom od EIB žele modernizirati cestu Stolac-Neum i mostarsku obilaznicu

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2015. u 07:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH uskoro kreće u pregovore s Europskom investicijskom bankom kako bi se osigurao novac za modernizaciju cesta u Federaciji BiH. Za modernizaciju nekoliko važnih projekata od kojih se neki grade godinama bit će zatraženo 50 milijuna eura.

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, na inicijativu Ministarstva financija i trezora BiH, prihvaćena je inicijativa o zaduženju i određeno izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o modernizaciji cesta FBiH.

"Ovaj projekt uključuje izgradnju novih dionica cesta i trakova za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih točaka i saniranje tunela i mostova radi poboljšanja sigurnosti prometa na 35 cestovnih dionica u Federaciji BiH u ukupnoj dužini od 290 kilometara", kazali su iz Vijeća ministara BiH.

Kako doznaje 'Dnevni list', projekt 'Modernizacija magistralnih cesta u Federaciji BiH' obuhvaća sljedeće projekte: izgradnja magistralne ceste M-17.3 Stolac – Neum, izgradnja južne obilaznice Mostar, izgradnja magistralne ceste M-18 – Kladanj-Podpaklenik, potez prijevoj Karaula i nastavak izgradnje južne prometnice u Tuzli – Ši Selo – Slavinovići – Simin Han, dok bi cesta Široki Brijeg – Posušje u ovoj godini bi trebala doživjeti potpunu rekonstrukciju kako bi u konačnici dobila treći prometni trak.

Izgradnja magistralnih cesta predstavlja okosnicu programa, pri čemu je na prva dva projekta, odnosno na cesti Stolac – Neum i južnoj mostarskoj obilaznici implementacija u tijeku, ali su radovi usporeni zbog nedostatka sredstava. Radovi su, također, u tijeku i na prijevoju Karaula i tu je završetak projekta uvjetovan osiguranjem nedostajućih sredstava.

Realiziranjem ovih projekata značajno bi se smanjilo potrebno vrijeme putovanja, pa time i doprinijelo uravnoteženom ekonomskom razvoju. Značajno bi se poboljšao i potencijal za gospodarski razvoj, udobnost i brzina dnevne migracije stanovništva između gradova.

"Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 150 milijuna eura, a financirali bi se sredstvima međunarodnih financijskih institucija, od čega je 50 milijuna eura osigurano iz ovog kredita Europske investicijske banke s rokom otplate na 20 godina, uključujući pet godina grace razdoblja", kazali su nakon usvajanja informacije iz Vijeća ministara BiH. Kredit će biti isplaćen u osam tranši i svaka tranša će iznositi najmanje 5 milijuna eura, objavio je 'Dnevni list'.

U paketu sa zajmom za modernizaciju cesta u FBiH zatražit će se i financijska pomoć od Europske investicijske banke za Projekt hitne pomoći i zaštite od poplava. Riječ je o kreditu vrijednom 19 milijuna eura, s rokom otplate od 30 godina, uključujući sedam godina grace razdoblja, a kompletan kredit namijenjen je sanaciji šteta od poplava i uređenju sustava zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Ukupna vrijednost ovog kredita je 74 milijuna eura, a ranije je već zaključen i ratificiran ugovor o financiranju između BiH – Republike Srpske i Europske investicijske banke – Hitna pomoć u slučaju poplave i prevencija u iznosu od 55 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close