Odluka Vlade

Kreće se u prodaju državnog kapitala u Bosnalijeku

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2016. u 14:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) donio je odluku o odobravanju Plana prodaje dionica na burzi gospodarskog društva "Bosnalijek" d.d. Sarajevo.

''U skladu s Odlukom Vlade FBiH o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala ovog gospodarskog društva, predmet prodaje je 1.507.724 dionica u vlasništvu Federacije BiH, što je 19,2558 posto od ukupnog broja dionica'', navedeno je na web stranici APF-a.

Usvajajući Izvještaj o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem na 31.prosinca 2015. godine, Upravni odbor je na sjednici konstatirao da je visoki postotak izvršenja ugovorenih obaveza, što govori o tome da su investitori, iako nerijetko suočeni s nizom problema, uspijevali ispoštovati ugovor, ali govori o naporima, angažmanu Agencije i komisija koje prate izvršenje ugovorenih obaveza.

Od 1.262 kupoprodajna ugovora, koliko je ukupno potpisano u FBiH, u 83,84 posto slučajeva izvršene su sve obaveze.

Kada je riječ o privatizaciji poduzeća, od 615 ugovora kod 481 ili 78,21 posto izvršene su sve obaveze. Također je konstatirano da su obaveze investiranja, kao i prijema novih radnika izvršene u većem obimu od ugovorenog.

Kopirati
Drag cursor here to close