Novalić

Korupciju i kriminal zaustavit će zabrana zapošljavanja u javnim poduzećima

Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2015. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu primio izaslanstvo Monitoring komiteta Vijeća Europe, na čelu s Egidijusom Vareikisom.

Cilj njihovog boravka u našoj zemlji jeste pisanje izvješća o stanju u BiH i, unutar toga, ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela pristupanjem Vijeću.

Novalić je goste upoznao s provedbom Reformske agende, ukazavši posebno na sektor koji se odnosi na snaženje vladavine prava. Pri tome je kao najveće probleme istaknuo korupciju i gospodarski kriminal.

Jedan od načina zatvaranja vrata korupciji jeste, kazao je Novalić, moratorij kojeg je Vlada FBiH uvela na zapošljavanje u javnoj upravi i javnim poduzećima.

Kada je riječ o opredijeljenosti za europski put BiH, Novalić ističe da u FBiH o tome postoji jasna i nedvojbena suglasnost svih političkih opcija.

U razgovorima, u kojima je sudjelovala i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, istaknuta je i nužnost dokidanja prakse "dvije škole pod jednim krovom".

Tim povodom Dilberović je kazala da je najveći problem necentralizirani obrazovni sustav. Kao ilustraciju da etnička pripadnost ne može biti prepreka jedinstvenom obrazovanju, navela je i mostarski Koledž ujedinjenog svijeta u kojem se školuju učenici 55 različitih nacionalnosti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close