Problemi

Koronavirus zarazio i gospodarstvo?

Peking je odmah po otvaranju burze na financijsko tržište pustio 1,2 bilijuna juana (oko 156 milijardi eura) kako bi održao stabilnost bankarskog sustava i domaćeg tržišta novca.
Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2020. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pad osobne potrošnje, obustava rada tvornica i prekinuti lanci dostave samo su neke od gospodarskih posljedica epidemije koronavirusa. A to nije problem samo za kinesko, nego i za svjetsko gospodarstvo.

Foto:Dpa / Dezinfekcija poštanskih pošiljki u Wuhanu

   

Epidemija koronavirusa i dalje se širi u Kini. Kineski znanstvenici vjeruju da bi mogla dostići vrhunac za deset do 14 dana. Oko 45 milijuna ljudi u kineskoj pokrajini Wuhan odsječeno je od vanjskog svijeta. Kako bi suzbila širenje virusa, vlada u Pekingu je produžila praznike za kinesku Novu godinu, a i otvaranje burze je bilo odgođeno. Kada je ponovo počela s radom u ponedjeljak, vrijednost dionica je pala, no u utorak se ponovo stabilizirala, piše DW.

Peking je odmah po otvaranju burze na financijsko tržište pustio 1,2 bilijuna juana (oko 156 milijardi eura) kako bi održao stabilnost bankarskog sustava i domaćeg tržišta novca. Osim toga, smanjene su uvozne carine na robu, medicinski materijal i lijekove važne u borbi protiv koronavirusa.

Do zatišja nije došlo samo na burzi. Kineska osobna potrošnja također je pala zbog posljedica epidemije. Velika slavlja povodom Nove godine su otkazana, turističke atrakcije i kina zatvorena. Ne radi ni 2.000 kafića Starbucksa, zatvoreno je na stotine McDonald'sa, kao i 130 prodavaonica modnog lanca Uniqlo i svih 30 Ikeinih trgovina.

Posebno je pogođena industrija turizma. Nekoliko zemalja izdalo je upozorenja u kojima savjetuje građane da ne putuju u Kinu, aviokompanije su obustavile letove za Kinu. Na primjer, Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines otkazale su sve letove za Peking do 29. veljače. Kineske vlasti pozvale su stanovništvo da odgodi putovanja u inozemstvo, a zabranile su i grupna putovanja po zemlji.

Osim toga, većina tvornica i ureda ovog će tjedna ostati zatvorena. Volkswagen, BMW, Volvo, Toyota ili Tesla - razni proizvođači automobila produžili su odmor u svojim proizvodnim pogonima u Kini, uzrokovan produžetkom Nove godine. Najveća kineska rafinerija smanjila je proizvodnju za oko 600.000 barela dnevno zbog manje potražnje za gorivom

Foto:Getty Images / Ulice grada Wuhana su potpuno puste

Pouke iz epidemije SARS-om

Kada je bolest dišnih puteva SARS pogodila Kinu prije 17 godina, došlo je do burzovnog kraha, a najviše je stradala trgovina. Međutim, globalno gospodarstvo je sada mnogo povezanije, a kinesko gospodarstvo je još više dobilo na značenju. U vrijeme SARS-a je kineski udio u svjetskoj ekonomiji iznosio tek oko pet posto, danas je on veći od 16 posto.

Kina je i važno izvozno tržište za njemačke firme i proizvode i ujedno važna proizvodna destinacija za njemačke industrijske tvrtke te prva karika mnogih globalnih lanaca opskrbe.

Ekonomski stručnjak instituta Ifo Timo Wollmershäuser vjeruje da će "gospodarske posljedice biti veće nego u vrijeme epidemije SARS-a". Tada je šestomjesečna kriza koštala Kinu oko jedan posto rasta BDP-a. To se praktično nije odrazilo na njemačke brojke. "Od tada je ekonomski značaj zemlje porastao, broj zaraženih veći, a kineska vlada reagira puno žešće", primjećuje Wollmershäuser.

Prerano za analizu

Mnogi stručnjaci vjeruju da je prerano govoriti o razmjeru gospodarskih posljedica. Jens Hildebrandt , direktor Njemačke gospodarske komore u Pekingu, za DW kaže: "Kina je imala sreću u nesreći jer se u cijeloj zemlji nije radilo zbog praznika, s izuzetkom turističke branše. Sve tvornice zatvorene su tri do četiri tjedna."

Kako će izbijanje koronavirusa utjecati na zaposlenost i proizvodnju, znat će se za tjedan ili dva, kaže Hildebrandt. Veliki dio radnika dolazi upravo iz regije oko grada Wuhana, koja je gotovo u potpunosti u karanteni, dodaje Hildebrandt. Tek će se idući tjedan znati koliko će se radnika vratiti u glavne proizvodne lokacije na širim područjima Šangaja, Pekinga i juga Kine i u kojoj mjeri će koronavirus utjecati na proizvodnju, a time i na međunarodne lance opskrbe.

Foto:Getty Images / Obustava proizvodnje je veliki problem i za njemačke proizvođače automobila

Pogođeni, ali ne i prekinuti lanci snabdijevanja

"Za sada nema znakova potpunog prekida lanca snabdijevanja, čak iako trenutno može doći do kašnjenja", kaže Gerhard Wolf iz njemačkog Udruženja za veleprodaju, vanjsku trgovinu i uslužne djelatnosti (BGA). Njegov moto glasi: "Ne treba paničariti!” Panike u njemačkim tvrtkama za sada nema, izvještava pak Hildebrandt i dodaje: „Trenutno je prilično mirno, izrađuju se planovi kako izaći na kraj s novonastalom situacijom."

Njemački institut za gospodarska istraživanja (DIW) smatra da je "još prerano za ozbiljne analize gospodarskih posljedica koronavirusa". Predsjednik DIW-a Marcel Fratzscher kaže: "Ako se uspješno obuzda širenje virusa u Kini i svijetu, onda bi ekonomski troškovi trebali biti ograničeni na kratkoročni pad proizvodnje u Kini."

No ako obustavljanje proizvodnje u Kini potraje duže, međunarodni lanci nabave također bi bili pogođeni, upozorava Klaus-Jürgen Gern iz Kielskog instituta za svjetsko gospodarstvo. "Kina je kao liferant značajna za ostatak svijeta." Duže mirovanje i zaustavljanje proizvodnje moglo bi prekinuti nabavne lance u kemijskoj, automobilskoj, tekstilnoj i elektronskoj industriji, upozoravaju ekonomisti kompanije Allianz. Međunarodne tvrtke više ne bi dobile potrebne dijelove i morale bi pronaći druge dobavljače ili zatvoriti proizvodnju.

Tvrtka koja već osjeti posljedice je južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor. Uprava Hyundaia je u utorak (4.2.) najavila da će ovoga tjedna obustaviti svu svoju proizvodnju u Južnoj Koreji. Razlog je nedostatak automobilskih dijelova koje Hyundai dobiva iz Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close