U susjedne zemlje

Konzum plasira gotovo 800 artikala proizvedenih u BiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2015. u 10:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini koja izmiče, Konzum je obilježio desetljeće uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini, a pripajanje Mercatora dodatno je osnažilo lidersku poziciji ovog trgovačkog lanca u BiH.

O ostvarenim poslovnim rezultatima koji dosežu gotovo 950 milijuna konvertibilnih maraka te planovima za iduću godinu, govorio je direktor David Dolinar u intervjuu za novi broj "Poslovnih novina".

''Na policama Konzuma BiH nalazi se više od 8.000 domaćih proizvoda, odnosno više od 500 različitih brandova. Naravno, svakodnevno radimo na povećanju tog broja i svakako da ćemo uložiti velike napore da u našoj ponudi imamo što više domaćih proizvoda. Kod nas svi imaju priliku, radimo sa dobavljačem koji ima tri uposlenika te istovremeno i s onim koji ima više od 5.000 uposlenih'', rekao je direktor Dolinar.

Kako ističe, kada je Konzum prije 10 godina počeo poslovati u BiH, imali su 20 dobavljača, a sada ih ima 700, od čega je više od 400 domaćih proizvođača.

Ono što mnogi ne znaju jeste da Konzum plasira bosanskohercegovačke proizvode na druga tržišta kroz Agrokorove maloprodajne lance. O kojim količinama se radilo u 2015. godini i na koja tržišta, Dolinar odgovara:

''Robna marka u Konzumu BiH prisutna je od našeg dolaska na bh. tržište, dakle već 10 godina. Bili smo pioniri u marketinškim aktivnostima po pitanju trgovačke robne marke i danas sa ponosom mogu reći da se na policama Konzuma nalazi više od 1.900 različitih artikala naše robne marke. U međuvremenu, trgovačka marka Konzuma čini skoro 60 posto tržišta robne marke u BiH. U prethodne dvije godine, Konzum BiH, preko Agrokorove maloprodajne mreže, plasira bosanskohercegovačke proizvode na tržište Hrvatske i Srbije. U prethodne dvije godine, na ova tržišta plasirani su artikli u vrijednosti od gotovo 200 milijuna KM. Na policama Agrokorove maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Srbiji prisutno je gotovo 800 artikala proizvedenih u Bosni i Hercegovini. Osim naše robne marke, na policama u Srbiji i Hrvatskoj nalaze se i proizvodi drugih dobavljača sa kojima surađujemo u BiH'', rekao je Dolinar.

Naglasio je da je ovoj godini plasirano oko 16.000 tona domaćeg voća i povrća, više od 2.000 tona domaće piletine, te više od 130 tona domaće ribe, 11,2 milijuna litara domaćeg mlijeka, više od 10 milijuna komada domaćih peciva, 25 milijuna svježih konzumnih jaja.

''Ove planove zacrtali smo na početku godine i ostvarili smo ih. Imali smo situacije da smo otkupili bukvalno sve što je proizvođač imao na stanju, što znači da bismo kupili još da je bili proizvedeno'', rekao je, između ostalog, Dolinar za "Poslovne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close