Ekonomija i znanje

Konkurentnost je imperativ razvoja

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2016. u 10:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalitetan put razvoja ekonomije i konkurentnosti na tržištu je ''ekonomija zasnovana na znanju'' i inovacije - smatra direktor Komiteta za investiranje jugoistočne Europe pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Alan Paić.

Paić je danas na promociji publikacije ''Konkurentnost u jugoistočnoj Europi - pregled politika'' kazao da je konkurentnost izuzetno važna jer je težak oporavak od krize koja je rezultirala brojnim izgubljenim radnim mjestima.

''Konkurentnost je imperativ da bi se moglo ići dalje, da bi se moglo razvijati i da bi ljudi imali dobar i plaćen posao'', naglasio je Paić.

Biti jeftin na tržištu ne znači nužno biti i konkurentan, mišljenja je, a siguran je da se kvalitetom može doći do izražaja i proboja na svjetskom tržištu.

''Moramo izbjeći ono što se zove 'zamka srednjeg razvoja' koja znači da niste više najjeftiniji jer postoje zemlje koje imaju jeftiniju radnu snagu, a niste još dovoljno kvalitetni da biste se mogli natjecati s razvijenim zemljama'', naveo je Paić.

U ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak je naglasio da BiH mora poraditi na konkurentnosti na tržištu. Istaknuo je da BiH u nekim oblastima stoji kao i zemlje okruženja, ali da je u nekim ispod prosjeka.

Publikaciju ''Konkurentnost u jugoistočnoj Europi - pregled politika'' pripremio je OECD sa sjedištem u Parizu. Svoj doprinos u prikupljanju podataka dali su mnogi eksperti i predstavnici institucija BiH i entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close