Neum

Kongres - Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak

Neum domaćin Petog kongresa o katastru u BiH
Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2023. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“ održat će se u Neumu od 27. do 29. rujna u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne (GDHB).

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU) Željko Obradović istaknuo je kako ta uprava u svom djelovanju nastoji biti inovativna i pratiti najnovije i suvremene trendove u području zemljišne administracije te da su posljedica tog nastojanja rezultati koje je postigla u posljednjih petnaestak godina, navode organizatori.

Nova arhitektura sustava

''U skladu s motom kongresa "Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak'', osobno ću prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sustav zemljišne administracije koji maksimalno podržava ekonomski razvitak. Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sustava koji FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u FBiH i projekt izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti'', kazao je Obradović.

Dodao je kako smatra da će sudionici kongresa iz planiranih prezentacija steći dovoljno korisnih informacija za svoj daljnji rad.

''Mislim da je Društvo izabralo vrlo kvalitetne predavače i aktualne teme za uvodna predavanja. Tu je u prvom redu predavanje ravnatelja Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographicsa Tomaža Peteka o "Green Deal“ (zelenom dogovoru), tijekom koga će sudionici kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne administracije susreće u EU. Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorija BiH. Zaključno će Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina'', naglasio je Obradović.

Prezentiranje radova

Pored toga, bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije, a svi radovi su, kako dodaje, bogati podatcima i informacijama potrebnim za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

''U prvom redu očekujem da kongres proteče po planiranom rasporedu, te da svi sudionici prikupe dovoljno informacija i podataka potrebnih za svoj svakodnevni rad i planiranje budućih aktivnosti. Također, očekujem da se na marginama kongresa sudionici druže i razmjene profesionalne, a napose životne informacije. Svi do sada organizirani kongresi o katastru su garancija da će i ovaj kongres pružiti dosta zanimljivih sadržaja i dati priliku svim sudionicima da se upoznaju s trenutnim i budućim projektima kako u BiH, tako i regiji te na međunarodnoj sceni'', zaključio je ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željko Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close