Konferencija ''Zapadni Balkan u Mostaru''

FOTO | Mostar kao primjer za cijeli Balkan

Mostar je domaćin konferencije ''Zapadni Balkan u Mostaru'' koja se u četvrtak održava u Centru za kulturu Mostar.
Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2023. u 11:00 J.P. Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Predstavnici Srbije, Crne Gore, Kosova su tu jer su već vidjeli utjecaj i rezultate projekta 'Mostar, prostori koji pokreću', koje financira Vlada UK, i žele replicirati te aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama jer vide Mostar kao primjer dobre prakse za cijeli Balkan", kazala je Selma Žuljević iz press službe LDA Mostar.

Naime, Mostar je domaćin konferencije ''Zapadni Balkan u Mostaru'' koja se u četvrtak održava u Centru za kulturu Mostar.

Početna ideja konferencije je regionalna razmjena pozitivnih praksi između civilnog sektora i lokalnih vlasti u zemljama Zapadnog Balkana pod nazivom ''Seeing is believing''.

Dobri rezultati

Povod konferencije je 30 godina od osnivanja prve Agencije lokalne demokracije na Balkanu, a kako ističe Žuljević riječ je o umrežavanju lokalne zajednice i nevladinog sektora s čitavog Balkana.

Foto: Bljesak.info / Konferencija Zapadni Balkan u Mostaru 

"Neki od primjera dobre prakse koji su naglasili je udruženje žena Vrba iz Gnojnica, koje kroz aktivnu suradnju s lokalnom zajednicom, posebice Gradom Mostarom i Odjelom za komunalne i inspekcijske poslove, ostvaruje jako dobre rezultate, ali i sam Odjel želi replicirate te aktivnosti na ostale mjesne zajednice, što znači da je i Grad Mostar prepoznao tu potrebu", naglasila je Žuljević.

Predstavnica Europske asocijacije za lokalnu demokraciju –ALDA Skopje Katica Janeva naglasila je kako su kroz proteklih 30 godina imali brojne angažmane u Bosni i Hercegovini i Mostaru.

"Ovaj projekt je rezultat dugotrajnog iskustva koje imamo u radu s građanima i vlastima na lokalnoj razini. Pokušavamo uključiti mlade ljude, a to nam je jako bitno u Mostaru, posebice kroz kulturno naslijeđe, turizam i gospodarstvo. Važno nam je da se građani uključe u sve ono što radi lokalna vlast i da budu dio toga, jer građani često nisu svjesni što to rade lokalne institucije, i mi im želimo biti poveznica, platforma u tome", istaknula je Janeva.

Foto: Bljesak.info / Konferencija Zapadni Balkan u Mostaru 

Ostanak mladih 

Na zadržavanju i uključivanju mladih rade i u Općini Knjaževac u Srbiji, tvrdi njihov predstavnik Marko Marković. Kako navodi, iz rada s nevladinim organizacijama nose samo dobra iskustva.

"Naša iskustva su jako dobra kada je u pitanju suradnja s nevladinim organizacijama. Mi smo pristalice suradnje, mi iz lokalnog proračuna izdvajamo sredstva koja na natječajima dodjeljujemo lokalnim organizacijama za sufinanciranje njihovih projekata. Lijepo surađujemo, predstavljaju nam kontakt s mladima. Naša Općina je malo mjesto za koje je ostanak mladih izuzetno bitan i nevladine organizacije nam u tome puno pomažu" , naveo je Marković.

Foto: Bljesak.info / Konferencija Zapadni Balkan u Mostaru 

Dodaje kako od konferencije u Mostaru očekuje nove ideje i znanja koje će moći kasnije primijeniti u svojoj lokalnoj zajednici.

Iskustva i ideje

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, navodi kako Mostar civilni sektor doživljava kao sponu između ljudi i gradova te su oni, sa svojim idejama i postupcima, pokretači pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.

Foto: Bljesak.info / Konferencija Zapadni Balkan u Mostaru 

"Grad Mostar je u nekih zadnjih 20-ak godina, otkako je u ovakvoj organizaciji kakvoj je, shvatio je nevladin sektor, odnosno civilno društvo kao partnera u implementaciji svojih ideja. Shvatili smo ih kao nositelje ideja, pokretače koje mi trebamo prihvatiti i zajedno realizirati na dobrobit naših građana", naglasio je Ćorić.

Osvrnuo se on i na konferenciju te predstavnike lokalnih zajednica koji su stigli u Mostar.

"Ovo je jedna regionalna konferencija te pretpostavljamo da će se na njoj razmijeniti mišljenja i iskustva tako da se spozna nešto novo što možemo primijeniti da bude ponovno pokretač u lokalnoj zajednici, nekih ideja i lijepih projekata za dobrobit i zajednice i ljudi", naveo je.

Podsjetimo, konferencija je organizirana u sklopu regionalne razmjene pozitivnih praksi između civilnog sektora i lokalnih vlasti u zemljama Zapadnog Balkana pod nazivom ''Seeing is believing''. Organizira je LDA Mostar u suradnji s Balkanskom mrežom za lokalnu demokraciju (BNLD).

Foto: Bljesak.info / Konferencija Zapadni Balkan u Mostaru 
Kopirati
Drag cursor here to close