2015.

Komisija saslušala predstavnike elektroprivreda u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2017. u 12:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna poduzeća Elektroprivreda BiH Sarajevo i Elektroprivreda HZHB Mostar dobile su mišljenje s rezervom od Ureda za reviziju institucija u FBiH za finansijsko poslovanje u 2015. godini.

To je rečeno danas u Parlamentu FBiH gdje je parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, među ostalima, održala javna saslušanja predstavnika dviju elektroprivreda.

Jedna od kvalifikacija koja je utjecala na davanje ovakvog mišljenja, kako su kazale predstavnice Ureda za reviziju, jeste da društva nisu u cijelosti provodila procedure javnih nabavki u skladu sa zakonom.

Što se tiče Elektroprivrede BiH iz Ureda za reviziju su naveli da je na poziciji datih avansa iskazan iznos od 53,2 milijuna KM koji se odnosi za unaprijed uplaćena sredstva rudnicima, odnosno zavisnim društvima, za isporuku uglja i ostalih proizvoda, od čega se 24,5 milijuna KM odnosi na date avanse (uplaćene iznose) starije od godinu dana. I na poziciji datih pozajmica povezanim pravnim osobama (rudnicima), također su iskazana potraživanja od oko 24 milijuna KM.

"Činjenica je da društvo iz godine u godinu na ovakav način održava tekuću likvidnost ovih zavisnih društava. Pored datih avansa i pozajmica, društvo je na osnovu odluke Vlade FBiH o prijenosu udjela Federacije FBiH u rudnicima uglja u FBiH iz 2009. godine, dosada uložilo 235,5 milijuna KM, a stanje u rudnicima je i dalje izuzetno teško i složeno, opterećeno značajnim iznosima dospjelih, neizmerenih obveza", naveli su iz Ureda za reviziju.

Elektroprivreda BiH je, po riječima izvršnog direktora za ekonomske poslove Muhameda Ražanice, od 2010. godine do danas ulagala u zavisna društava, rudnike uglja jer je to pretpostavka za njihov razvoj, ali i elektroenergetsku stabilnost. Naveo je da je prilikom preuzimanja vršena procjena vrijednosti rudnika i da je tom prilikom procjenitelj u svom izvještaju naveo da Elektroprivreda i rudnici u 'ozdravljenje' rudnika trebaju da ulože nekih 270 miljuna KM, a da se efekti tog ulaganja mogu očekivati tek u 2017.

"Mi već imamo neke efekte, u 2016. je povećana proizvodnja za nekih 400 tisuća tona , a očekujemo da će se trend povećanja nastaviti i u ovoj godini. Već imamo naznake i očekujemo da će svih sedam rudnika, osim Rudnika Zenica, poslovati s dobiti", naveo je Ražanica.

Pojedini članovi Komisije predložili su Uredu za reviziju da u narednom razdbolju kroz svoje planiranje obuhvate Koncern EPBiH, a ne samo Javno poduzeće EPBiH.

Što se tiče Elektroprivrede HZHB iz Ureda za reviziju su među ostalim naveli da nenaplaćena potraživanja od kupca "Aluminij" d.d. Mostar iz 2013. godine u iznosu 18,5 milijuna KM, društvo nije priznalo na teret rashoda prethodne godine ili kroz ispravku početnog stanja dobiti ili gubitka, kako nalažu računovodstveni standardi, već ih je priznalo na teret rashoda 2015. godine, što je utjecalo na povećanje iskazanog gubitka.

Izvršni direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede HZHB Ante Tutiš je kazao da je knjiženje potraživanja rezultat rada prethodnih uprava.

Kopirati
Drag cursor here to close