Nova prijetnja

Komercijalne kreditne linije prema BiH bit će ukinute?

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2014. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog kašnjenja na usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti bit će ukinute kreditne linije komercijalnog karaktera prema BiH ili smanjene uz značajno povećanje troškova.

Ovo je jedna od posljedica s kojom će se suočiti BiH zbog neusvajanja tog zakona, navodi se u pismu upozorenja koje je Udruženje banaka BiH (UBBiH) uputilo čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH,Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Financijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e, entitetskim agencijama za bankarstvo i svim bankama.

U pismu se upozorava da će kompanije iz BiH koje izvoze i po osnovu izvršenog posla trebaju izvršiti naplatu biti suočene s dodatnim provjerama, odgađanjima i mogućim obustavama.

Jedna od posljedica neusvajanja zakona bit će i ta da će bankarska jamstva financijskih institucija iz BiH koje naše kompanije ponude poslovnim partnerima u inozemstvu biti predmet pojačanih provjera i analiza s realnom mogućnošću odbijanja suradnje.

''Vrlo je izvjesno da financijske institucije iz inozemstva prestanu prihvaćati jamstva banaka iz BiH'', upozoravaju iz UBBiH.

Također se upozorava da će kompanije iz BiH s deviznim računima u inozemstvu biti tretirane kao visokorizične s dodatnim provjerama i ograničavanjima.

I transakcije uplata iz inozemstva u korist fizičkih i pravnih osoba u BiH bit će predmet pojačanih provjera financijskih institucija iz inozemstva, što će usporiti i poskupjeti realizaciju transfera.

''Sve to značit će da će gospodarski subjekti u BiH, a samim tim i banke, postati nekonkurentni i nefleksibilni na svjetskom tržištu sa svim negativnim konsekvencama koje nameće tržišna ekonomija'', kaže predsjednik Udruženja banka BiH Michael Mueller.

Naglašava kako su iz UBBiH naveli samo posljedice vezane za poslovanje bankarskog sektora, a socio-ekonomski aspekti i pitanje radnih mjesta zasigurno će biti višestruko dovedeni u pitanje.

Na kraju pisma UBBiH navodi da urgira usvajanje novog zakona o sprječavanju pranja novaca i financiranja terorističkih aktivnosti uz opasku da nisu jasni razlozi kašnjenja tim prije jer je zakon prihvaćen i usuglašen od nadležnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close