Podaci

Koliko uvozimo, a koliko izvozimo?

Vrijednost izvoza ove godine smanjena je za oko četiri posto, dok se i uvoz smanjio za oko 0,5%.
Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2023. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini u prvoj polovini ove godine ostvaren je manji izvoz u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Vrijednost izvoza ove godine smanjena je za oko četiri posto, dok se i uvoz smanjio za oko 0,5%. To su podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Anketirani građani kažu da više kupuju domaće proizvode, nego one koji su uvezeni.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine je Europska unija, sa čak preko 70% izvoza i oko 66% uvoza. Najviše se trguje sa Hrvatskom, Srbijom i Njemačkom, kažu iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

"Ovdje, prije svega, moram naglasiti, iako je bilo nekih pozitivnih pomaka u strukturi razmjene i dalje su prisutni trendovi, odnosno pojave da imamo međuovisnost izvoza od uvoza, da imamo nepovoljnu strukturu za uvoz o porijeklu i trgovini", ističe Slaviša Ćeranić iz Sektora za makroekonomski sustav.

"Sa Srbijom je pokrivenost 53%, dakle približilo se kao sa Hrvatskom u odnosu na period prošle iz godine kada je to bilo oko 65%, rekao sam sa ostalim zemljama smo jako dobri", dodao je Zdravko Marinković iz vanjskotrgovinske komore BiH.

Video: Da li više uvozimo, nego izvozimo?

Povećavanje konkurencije gospodarskih subjekata, kvalitetniji biznis i upravljanje, te poticaji koje daje država čimbenici su koji utiču na povećanje vrijednosti izvoza iz naše države, kažu stručnjaci za ekonomiju.

Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu ističe kako "mi prosto proizvode uvozimo, a imamo interne resurse za te proizvode, recimo voda. Uvozimo ogromnu količinu vode, stotine miliona, a imamo sigurno kvalitetniju vodu od ove koju uvozimo. Tako da bi država u određenim mjerama poticanja mogla djelovati s jedne strane da poveća izvoz".

"Mi imamo velike potencijale za izvoz, dakle naši potencijali od prehrambenih proizvoda od pilećeg mesa, stočarstva, govedarstva pa do poljoprivrednih proizvoda i voća i povrća. Međutim, to je sve sporadično i nije organizirano", dodao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Smanjenje ukupnog izvoza posljedica je izvoza na pojedinačna tržišta Europske unije uslijed usporavanja gospodarske aktivnosti, te globalnih tržišnih kriza u Ukrajini. Najznačajnije izvozno tržište za gospodarstvenike Bosne i Hercegovine i dalje je Njemačka.

Kopirati
Drag cursor here to close