Federacija

Kolektivni ugovor ide na sud; Novalić upozorava na opasno povećanje plaća

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2016. u 10:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada će od Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine zatražiti ocjenu da li je ustavan prijedlog novog općeg kolektivnog ugovora za FBiH, koji su usuglasila dva Vladina partnera u socijalnom dijalogu, poslodavci i Sindikat, potvrdio je na pres-konferenciji u Sarajevu premijer Fadil Novalić, objavila je Fena.

Naveo je kako je Vlada prije dva dana odlučila o ukidanju rješenja o reprezentativnosti jednog od dva pregovarača, Udruženja poslodavaca u FBiH na čijem čelu su Mladen Pandurević i Safudin Čengić "jer je utvrđeno da je narušeno materijalno pravo, te da nedostaje dokumentacija da bi rješenje bilo validno".

Napomenuo je kako navedeno Udruženje ako želi povratiti reprezentativnost predstavljanja poslodavaca s potpunom dokumentacijom može da se obrati Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Novalić kaže kako su ovo su posljedice prijedloga kolektivnog ugovora čije potpisivanje najavljuju poslodavci i sindikati, a koji prema ocjeni Novalića u potpunosti urušava proračun FBiH, te je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Ustavom FBiH.

Novalić je novinarima rekao kako je ovakve primjedbe Vlada imala i u prosincu kada su sindikati i poslodavci trebali potpisati ovaj ugovor ali da do danas ni jedan od ovih socijalnih partnera nije uvažio prijedloge Vlade niti je izvršnoj vlasti poslao bilo kakav odgovor.

''Nisu nam jasne namjere sindikata i poslodavaca. Žele povećati minimalnu plaću za 12,6 posto, a podsjetit ću vas da je svako povećanje minimalne plaće veće od 3 posto društveno opasno. I Hrvatska je nedavno imala povećanje minimalne plaće ali tek od 2,8 posto. Mi bismo bili jedina država gdje minimalnu plaću određuju dva udruženja građana ukoliko ovaj prijedlog bude potpisan'', rekao je Novalić te napomenuo kako će navedeni dokument otvoriti prostor za ogromni val tužbi koji se može mjeriti u stotinama milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close