Sindikati

Kolektivni ugovor i minimalna plaća još vise u zraku

Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2015. u 19:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji opasnost da radnici u FBiH ostanu bez jedinog dokumenta koji regulira njihovu osnovnu plaću i neka druga prava s obzirom na to da se Sindikat i poslodavci nisu pomakli s mrtve točke u pregovorima o opem kolektivnom ugovoru o radu FBiH, upozorili su u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Iako su prošla dva i pol mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o radu FBiH, Sindikat i poslodavci još nisu dogovorili osnovu, odnosno iznos minimalne plaće. Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca FBiH nisu uspjeli dogovoriti čak ni to treba li mijenjati postojeći opći kolektivni ugovor o radu ili donijeti novi.

Rok za donošenje općeg kolektivnog ugovora ističe 18. prosinca mada postojeći kolektivni ugovor Vlada FBiH može produžiti za 90 dana prije nego on prestane važiti, navode Nezavisne novine.

"Ipak, postoji opasnost da postojeći kolektivni ugovor prestane važiti u prosincu. Ako se to dogodi, poslodavci će moći kreirati plaću kakvu žele. To je opasna situacija", kazao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH.

Dodao je kako dosad s poslodavcima nisu uspjeli ništa dogovoriti jer Sindikat insistira da i Vlada FBiH, kao treći ekonomsko-socijalni partner, sudjeluje u pregovorima, dok poslodavci to ne žele.

"To tražimo jer ovdje nije u pitanju potpisivanje novog kolektivnog ugovora nego usklađivanje postojećeg s novim Zakonom o radu. Vidjet ćemo na Ekonomsko socijalnom vijeću što je uloga Vlade i što ona misli o svemu", rekao je Šatorović Nezavisnim novinama.

Smatra kako nema volje "druge strane" da se postigne dogovor pa je upitno hoće li se to dogoditi do 18. prosinca, naglasivši da opći kolektivni ugovor uređuje i, između ostalog, ostale naknade radnika, minuli rad, topli obrok i slično.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić ističe kako je problem što Sindikat inzistira na formalnim stvarima pa se ne raspravlja o najbitnijem za radnike, a to su minimalac, najniža satnica i dodaci na plaću poput naknada za noćni i prekovremeni rad.

"Oni traže da Vlada sudjeluje u pregovorima i bude supotpisnik iako je to suprotno i zakonu i konvenciji Međunarodne organizacije rada, po kojoj su pregovori o kolektivnom ugovoru u nadležnosti sindikata i poslodavaca. To je zakočilo", dodao je Čengić. Naglašava kako su tri dana dovoljna da se sve riješi ako ima volje, te da se zna sve osim najniže plaće, satnice i postotka naknada.

"Trebamo pokušati definirati tekst općeg kolektivnog ugovora, pa ako zapne onda tražiti pomoć", smatra Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close