Zukić

Kladionice uvesti u sustav PDV-a, što prije

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2016. u 11:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBIH zastupnik SDA Amir Zukić postavio je zastupnička pitanja u cilju dobivanja informacije od strane Ministarstva financija Vlade FBiH da dostavi koliki je prihod kladionica od 01.01.2016. godine sa današnjim datumom? Kolika je isplata poreza i koliko je plaćeno po Zakonu o igrama na sreću? Kakva je struktura prometa kladionica na koju se plaća 5% i 300 KM paušala? Kolika je isplata pojedinačnih dobitaka u iznosu do 100KM, ako nije oporeziva?

Da podsjetimo, zastupnik Zukić je ranije uputio inicijativu da se kladionice uvedu u sustav PDV-a .Po ranijim saznanjima, ukupan prihod države je oko 20 milijuna maraka, a obim poslovanja kladionica 600 milijuna. Da je toliko kruha prodano u BiH bilo bi naplaćeno oko 80 milijuna poreza. „Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu da je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo obitelji koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja“, pojasnio je Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u proračunu FBiH uplaćuju mizeran iznos. Do zarade dolaze lako, a izuzete su od plaćanja PDV-a za razliku od drugih djelatnosti.

Također, zastupnik Zukić je na jučerašnjoj sjednici podnio inicijativu za donošenje interventnog Zakona o reguliranju duga svih javnih poduzeća i ustanova. Zakonom bi se jedinstveno za sve porezne obveznike riješilo pitanje plaćanja duga nastalog do 31.12.2015 godine na način: Da se dug plati u jednakim mjesečnim ratama u roku od 3-5 godina (period za svakog obveznika može utvrditi Vlada FBIH); Da se kamata obračunata na dug otpiše u cijelosti. Da se dozvoli kompenzacija međusobnih obaveza i potraživanja između Fonda zdravstva i poreznih obveznika; Da se dug za zdravstvo poreznim obveznicima čiji radnici nisu ovjeravali zdravstvene knjižice otpiše u iznosu od 50% ili u cijelosti. Da se doprinosi na teret poslodavca osim doprinosa za PIO otpišu u cijelosti, te da porezni obveznici moraju plaćati tekuće porezne obaveze blagovremeno.

Kopirati
Drag cursor here to close