Muke za poljoprivrednike

Kišne su padaline pogodovale ''samo'' jabukama i duhanu

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2014. u 22:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neubičajeno kišovita prva trećina kalendarskog ljeta kakvo se ne pamti, kažu, od 1975. godine, zadala je veliki problem agraru.

Plamenjača je poharala dobar dio vinograda, posebice individualnih, breskve i nektarine ubrzano zriju i trule, povrće u prvom redu rajčice, sporo dozrijeva, zaostala žita u brdskom dijelu ''vrijeme ne da obrći''.

Kiše su prava napast i za pčelare, umjesto da unose polen pčele ga zbog lošeg vremena jedu itd.

Uglavnom, može se nabrojati niz kultura na kojima je kišovito ljeto, a prije toga i završnica proljeća, ostavilo svoj traga.

Međutim, ima i kultura kojima učestale kiše pogoduju.

''Jabukama ovako vrijeme pogodiju, ušteda je što voćnjake ne treba navodnjavati, a mogu se očekivati rekordni prinosti. Samo da je još urod plasirati po povoljnoj cijeni'', konstatacija je agronoma Željka Prce, tehničkog direktora čapljinskog Agroherca.

Druga kultura kojoj vrijeme pogoduje svakako je duhan koji u brdskom dijelu ljubuške, grudske i širokobriješke općine nije tako rodio, kažu, od 1975.!

Jedina želja upornih duhanara koji za razliku od države u kojoj žive, od duhana nisu digli ruke, je da druga polovina srpnja i kolovoz budu pretežito sunčani.

Valja reći da se na kraškim njivama zapadne Hercegovine još mogu vidjeti nepožnjeveno žito, kao da su planinski krajevi. Razlog su učestale kiše pa rijetki kombajni ne mogu ući u njive.

Uglavnom, čudljivo ljeto na jednoj strani uzima, a na drugoj daje. Reklo bi se sukladno narodnoj ''Ni u kiši blaga ni u suši gladi''.

Kopirati
Drag cursor here to close