Terorizam - turizam

Kinezi uhitili i deportirali turiste zbog gledanja BBC dokumentarca o Džingis Kanu

Gospodarstvo / Flash | 20. 07. 2015. u 10:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je deportirala 20 stranaca iz Velike Britanije, Južne Afrike i Indije zbog gledanja video klipova koji pozivaju na terorizam i religijski ekstremizam, javlja kineska agencija Xinhua.

Turisti su navodno prvo gledali dokumentarac u hotelskoj sobi, a neki od njih zatim su gledali ''videa koja zagovaraju terorizam''. Policija je također slične klipove pronašla na mobitelu jednog od državljana Južne Afrike.

Policija je zaustavila deset Južnoafrikanaca, devet Britanaca i jednog Indijca dok su išli na let prema Xi'anu, sljedećoj stanici njihove 47-dnevne turneje Kinom. Britanska ambasada rekla je kako je skupina uključivala devet Britanaca i dvije osobe s dvojnim državljanstvom, britanskim i južnoafričkim.

Dokumentarci koje su gledali bili su produkcija BBC-a, o mongolskom vojskovođi Džingis Kanu, a dvoje Britanaca, muž i žena Hoosain i Tahira Jacobs kažu kako su vlasti video greškom ocijenili propagandnim materijalom.

"Mlađi službenici koji su uhapsili turiste vjerojatno su učinili pogrešku, zbog nepoznavanja engleskog jezika", navodi se u izjavi britanskog medijskog udruženja.

Jacobs je kazao kako je u grupi bilo Muslimana, Kršćana i Hindusa koji su i prije putovali zajedno, uključujući u Izrael te u SAD. Posjetili su i mauzolej posvećen Džingis Kanu u Ordosu prije nego su dan kasnije zaustavljeni u zračnoj luci.

Petero Južnoafrikanaca, troje Britanaca i jedan državljanin Indije pritvoreni su 11. srpnja, zbog kršenja zakona koji propisuje kaznu zbog navodnog organiziranja, vođenja ili priključivanja terorističkim grupama.

Kineska agencija Xinhua tvrdi da su pritvoreni stranci "priznali svoje nezakonite aktivnosti i pokajali se", bez daljnjih objašnjenja. Policija je tretirala slučaj i deportirala strance iz zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close