Online

Kinezi u šopingu: Na meti strani otoci

Gospodarstvo / Flash | 07. 03. 2015. u 21:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva kineska biznismena kupila su za ukupno 11,5 milijuna juana (1,86 milijuna dolara) tri otoka na različitim destinacijama u svijetu, koja su se našla na dvodnevnoj aukciji na internet portalu Taobao.

Kako je objavio Kineski međunarodni radio, na prodaju su bila ponuđena četiri otoga - na Fidžiju, u Grčkoj, Velikoj Britaniji i Kanadi i osim britanskog, sva su prodana u roku od svega 12 sati.

Svaki kineski građanin koji je uložio depozit od 1.000 juana, odnosno 159 američkih dolara, mogao je sudjelovati u nadmetanju i kupovini.

Osim otoka u Velikoj Britaniji, čija je početna cijena iznosila četiri milijuna juana i koji nije prodan, svi ostali posjedi imali su početnu cenu od jednog juana.

Građevinski magnat iz Junan provincije kupio je na ovoj dražbi otok u Grčkoj za 4,8 milijuna juana i otok u Kanadi za 1,7 milijuna juana, dok je otok na Fidžiju otišlo u ruke biznismena iz Džediang provincije kojeg je platio pet milijuna juana.

Pekinški ogranak Lonterm kompanije za nekretnine koji je bio zadužen za prodaju, povest će kupce na put da obiđu imanja, ali i da plate potrebne pristojbe i poreze.

Iz kompanije najavljuju još sličnih prodaja, od kojih je prva planirana do kraja ožujka, a sljedeća sredinom svibnja, prenio je Tanjug.

Upitan da prokomentira sve češću praksu da kineski građani kupuju otoke po inozemstvu, osnivač Kineskog udruženja otočkih vlasnika, Lin Dong, objasnio je da je računica jednostavna.

Dobrostojeći Kinezi sve češce kupuju strane otoke jer su za kineske vezane mnogobrojne restrikcije u korištenju i poslovanju i mogu se kupiti na svega 50 godina, a inozemni otoci jednom kupljena, ostaju u vlasništvu zauvijek.

Kopirati
Drag cursor here to close