Potpis

Kinezi grade autocestu do Splita

Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2014. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Javnog poduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić i zamjenik generalnog direktora kineske građevinske kompanije Synohidro corporation ltd za Euroaziju Jang Fan potpisali su danas u Banja Luci Preliminarni sporazum o projektiranju i izgradnji autoputa Glamočani - Mliništa, dionice Glamočani - Put AVNOJ-a. Radi se o prvoj dionici u dužini od 62 kilometra.

Topić je rekao kako je ovaj sporazum preliminarni dokument koji ne stvara nikakve obveze za RS, ali je važan za obje strane, budući da je dogovoreno da kineska kompanija krene u pripremu potrebne studijske dokumentacije, prije nego što se dođe do odobravanja kreditnog sporazuma.

''Sporazumom mi potvrđujemo našu opredijeljenost za ovaj projekt, a kineski partner u ovom poslu treba koristiti ovaj sporazum kako bi od svoje uprave dobio sredstva za sljedeće aktivnosti. Time ćemo prema kineskoj banci pokazati našu opredijeljenost za dalje korake u ovom projektu'', rekao je Topić.

Vlada RS-a je na sjednici, 20. studenog ove godine, zadužila Ministarstvo prometa i veza i Ministarstvo financija RS-a da poduzmu sve radnje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i jamstvima RS-a s ciljem zaključenja međunarodnog kreditnog ugovora između BiH i kineske Eksport-import Eksim banke za izgradnju spomenute dionice.

''Ovo je prilično skupa dionica autoputa, jer je teren zahtjevan. Osiguranje financijskih sredstava je i najosjetljivija stavka u pripremnih aktivnostima u izgradnji nekog autoputa'', dodao je Topić i precizirao da je procjena da je vrijednost izgradnje te prve dionice od 62 kilometra oko 600 milijuna eura.

Do konačne ugovorne cijene će se doći nakon izrade studijske i druge dokumentacije.

Naime, ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresirani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ-a.

Preostalih 30 kilometara ovog autoputa ostavljeno je da se naknadno rješava, iako, kaže Topić, sa kineskim partnerima u ovom poslu je razgovarao o ukupnoj dionici od 92 kilometra, mada je projekt podijeljen na dva dijela, s tim da je druga faza skuplja za izgradnju, jer se radi o brdovitom terenu.

Topić je na pres-konferenciji, nakon potpisivanja preliminarnog sporazuma, ukazao na važnost ovog infrastrukturnog projekta za RS, BiH i regije u cjelini.

Kazao je kako je riječ o nastavku europskog koridora E 661 Gradiška - Banja Luka, dalje prema jugu, odnosno trasa budućeg autoputa trebalo bi da ide od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić- Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici s Federacijom BiH. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan RS-a.

Topić je podsjetio da je, osim RS-a, interes za izgradnju ovog putnog pravca, koji bi u završnici trebao da povezivati Banju Luku sa Splitom izrazila i Federacija BiH, koja je već započela izradu projektne dokumentacije.

Predsjednik kineske kompanije Synohidro corporation ltd Liang Jun je naveo da će oni, na osnovu danas preliminarnog sporazuma, pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, potrebne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu s Eksim bankom.

''Ovo je dobar početak'', rekao je Jun i izrazio nadu da će se nastaviti suradnja s Autoputevima RS na uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Narodna Republika Kina ima osigurana određena financijska sredstva, kroz posebne povoljne kreditne aranžmane za financiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close