Poslovna suradnja

Kina želi ulagati u bh. poljoprivredu i putnu infrastrukturu

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2016. u 10:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i pomoćnik ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Liu Haixing, koji je i izvršni glavni tajnik za suradnju između NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe, predvodili su izaslanstva ministarstava vanjskih poslova BiH i NR Kine na političkim konzultacijama koje su 22. siječnja 2016. godine održane u Sarajevu.

Tijekom razgovora razmotrena su pitanja vezana za bilateralnu suradnju sa akcentom sudjelovanje Bosne i Hercegovine u Platformi suradnje 16 zemalja središnje i istočne Europe sa NR Kinom. Razmijenjena su mišljenja i informacije o suradnji dvije zemlje u multilateralnim organizacijama, kao i o globalnim političkim kretanjima.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa, kao i dobrom dinamikom posjeta na visokoj i najvišoj razini. Naglašeno je da u političkom smislu dvije zemlje imaju veliki stupanj razumijevanja, uvažavanja i povjerenja.

Kina je zahvalna Bosni i Hercegovini na potpori principu i politici jedne Kine. Ocijenjeno je da obim trgovine, kao i iznos kineskih investicija u BiH neprekidno raste i iskazana je spremnost obje zemlje za nastavkom suradnje.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je očuvanje i unapređenje odnosa na svim razinama sa NR Kinom vrlo važno za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom BiH i Kine u okviru '16+1', kao i kineskom inicijativom 'Jedan pojas-jedan put', i posebno suradnjom u oblasti energetike i prometa.

Istaknuo je da će BiH u prvoj polovici 2016. godine biti domaćin Poslovnog - ekonomskog foruma BiH - Kina, sa fokusom na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete. Kineska strana je informirala o planu da buduća suradnja i ulaganja u BiH budu koncipirani u tri oblasti: poljoprivreda, energetika i putna infrastruktura (cestovna i željeznička).

U vezi s tim, zamjenik ministra Brkić je predložio da se kineske tvrtke uključe u izgradnju Jadransko-jonske autoceste u dijelu kojim prolazi kroz BiH. Također, s obzirom na pozitivna iskustva sa projektom TE 'Stanari' i drugim kineskim investicijskim projektima u BiH koji su u tijeku, naglasio je da su kineski investitori dobrodošli i da imaju veliku potporu vlasti u BiH.

Sugovornici su se suglasili u ocjeni da je bilateralna suradnja između BiH i Kine vrlo dobra i u drugim područjima, posebice u oblasti kulture što je potvrđeno otvaranjem Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Sarajevu, zatim u oblasti turizma, znanosti i obrazovanja.

Također je iskazano zadovoljstvo visokim stupnjem suradnje BiH i NR Kine na multilateralnom planu, te razgovarano o reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close