Dok s edrugi ključaju

Kina nastavlja rasti

I potražnja i ponuda poboljšale su se u listopadu jer se gospodarska aktivnost u Kini normalizirala nakon što je zemlja uglavnom uspjela suzbiti krizu izazvanu koronavirusom.
Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodne aktivnosti u Kini dosegnule su u listopadu najvišu razinu u proteklih 10 godina zahvaljujući daljnjem oporavku gospodarstva od koronakrize, pokazalo je izvješće istraživačke tvrtke Caixin, prenosi Hina.

Indeks menadžera nabave (PMI), koji tvrtka Caixin Insight Group izračunava na temelju ankete među poslovnim čelnicima u privatnim i državnim kineskim kompanijama, uvećan je u listopadu za 0,6 bodova, dosegnuvši 53,6 bodova, najvišu razinu od siječnja 2011.godine.

Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže pad.

I potražnja i ponuda poboljšale su se u listopadu jer se gospodarska aktivnost u Kini normalizirala nakon što je zemlja uglavnom uspjela suzbiti krizu izazvanu koronavirusom.

U Kini sada povremeno bilježe širenje virusa u lokaliziranim žarištima ali ga uspijevaju zauzdati mjerama poput zabrane putovanja, masovnog testiranja i praćenja kontakata.

"Ukratko, možemo govoriti o makroekonomskom oporavku, pri čemu valja istaknuti da je epidemija unutar zemlje pod kontrolom", rekao je Wang Zhe, viši ekonomist u privatnoj tvrtki Caixin Insight Group.

"Poslovne aktivnosti su se poboljšale i poduzetnici su optimistični", rekao je.

Rast kineskog izvoza posustao je ipak u prošlom mjesecu zbog drugog vala koronavirusa koji je zahvatio druge zemlje.

Kinesko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo 4,9 posto, nakon povijesnog pada od 6,8 posto u prva tri mjeseca ove godine, zbog epidemije koronavirusa. U drugom tromjesečju poraslo je 3,2 posto, pokazuju službene statistike.

Kineska vlada razmatra novi petogodišnji gospodarski plan koji bi trebao biti usredotočen na gospodarsku samodostatnost, tehnološke inovacije i čišći okoliš.

Kopirati
Drag cursor here to close