Zakon

Kanada i Meksiko spremaju udar sankcijama na Ameriku

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2015. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanada i Meksiko spremaju trgovinske sankcije protiv SAD, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) podržala njihovu žalbu na američke zakone kojima se od prodavača na malo zahtijeva da na etiketama na mesu obilježe zemlju gdje je stoka rođena, uzgojena i zaklana.

WTO navodi da američki zakon diskriminira uvezenu stoku, čime se povećava pritisak na Kongres SAD da poništi zakon, prenosi Tanjug.

Kanadska industrija govedine i svinjetine navodi da američki propisi povećavaju troškove i dovode do pada kanadskog izvoza stoke, zbog čega su neki farmeri istisnuti s tržišta uz gubitke veće od milijardu dolara godišnje.

"Naše vlade će tražiti podršku WTO da poduzmu mjere protiv američkog izvoza", navodi se u zajedničkom priopćenju ministara trgovine i poljoprivrede Kanade i Meksika.

Kanada je objavila listu američkih proizvoda čiji bi uvoz mogla ograničiti, uključujući vino, čokoladu, kečap i žitarice.

U američkom Kongresu poručeno je kako je potrebno hitno reagirati kako bi se izbjegao trgovinski rat s dva najveća američka trgovinska partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close