Studijska posjeta Crnoj Gori

Kakva je mogućnost za reciklažom otpada?

Događaji su organizirani u okviru projekta „Zajednički napori za pet posto manje otpada“, kojeg implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu s općinom Jablanica,Šavnik, te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja.
Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2019. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susreti i razmjena prakse upravljanja otpadom između predstavnika šest općina i lokalnih komunalnih poduzeća iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore održani su u razdoblju od 17. do 19 . prosinca u Crnoj Gori.

Foto:PR / Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom

Događaji su organizirani u okviru projekta „Zajednički napori za pet posto manje otpada“, kojeg implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH) u partnerstvu s općinom Jablanica (BiH), općinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG), a financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u iznosu od 493.000 EUR.

Implementacija projekta „Zajednički napori za 5 posto manje otpada“ je započela u listopadu 2019 godine, s ciljem uspostave integriranog sustava upravljanja otpadom u šest općina (BiH: Jablanica, Konjic i Prozor-Rama; CG: Šavnik, Pljevlja i Žabljak) kroz među-općinsku i regionalnu suradnju BiH i CG čime će se količina recikliranog otpada na ovom području uvećati za pet posto do kraja 2021 godine.

Trenutna praksa na polju upravljanja otpadom bila je tema okruglog stola, „Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u šest općina“, koji je održan 17. prosinca u Šavniku.

Foto:PR / Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom

Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG. Na okruglom stolu se razgovaralo o trenutnom sustavu te mogućnostima za unapređenje prakse recikliranja i efikasnijeg upravljanja otpadom.

Tijekom studijske posjete predstavnici općina i javnih komunalnih poduzeća iz BiH su posjetili poduzeća Čistoća d.o.o. i Deponija d.o.o. u Podgorici, te Komunalno d.o.o. u Tivtu kao primjere dobre prakse upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Ovom prilikom su predstavljeni sustavi prikupljanja, sortiranja i upravljanja otpadom te njihov  utjecaj na okoliš, kvalitetu života i gospodarski razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close