Kako sigurno kupovati i prodavati online?

Pokrenuta specijalizirana web-stranica e-commerce.ba
Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2021. u 15:21 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta „Intervencija za unapređenje e-tržišta u BiH“ danas je u opticaj puštena specijalizirana web-stranica e-commerce.ba, koja za cilj ima promociju i razvoj e-tržišta u Bosni i Hercegovini. Zamišljena kao mjesto susreta svih zainteresovanih za različite segmente e-commerca i e-tržišta, bilo da ih zanima siguran način kupovine putem interneta ili da nauče više o izgradnji i održavanju vlastitih web-trgovina, interaktivna web-platforma pruža relevantne informacije kupcima ali i prodavcima proizvoda i usluga.

Osmišljavanje i lansiranje stranice e-commerce.ba dio je navedene intervencije koju je MarketMakers projekt pokrenuo u saradnji s partnerima, kompanijama koje djeluju u oblasti e-tržišta: OLX, Monri, BIT Alijansa, VISA, BAMCARD, Uni Credit banka, DHL, Lilium Digital, Vanjskotrgovinska komora BiH, Udruženje Arbitri, OREA, te agencijama Universal Media i McCann Sarajevo, kako bi se podstaknuo razvoj e-tržišta, a time i kreirala nova radna mjesta. IT-kompanije partneri su sa: IDK Studio, Lampa Studio, Imel, Tingea, Misija, DVC Solutions, JSGuru, Promotim, Technetis, Ave Studio, kao i kompanije Univerzalno.com, te Penny Shop.

“Cilj ovog projekta je da se popularizacijom e-trgovine kreiraju nova radna mjesta kroz edukaciju kupaca i prodavaca, odnosno kompanija o prednostima i izazovima e-commerca, načinu na koji kupci mogu sigurno kupovati, a prodavci efikasno i sigurno prodavati online, te da se na taj način smanje barijere za njihov ulazak na e-tržište. Želimo da projekt doprinese većem broju legalnih biznisa na e-tržištu i većoj sigurnosti e-commerca u BiH”, izjavila je Dinka Majanović, voditeljica IT-sektora MarketMakers projekta, te dodala da se aktivnostima na razvoju e-tržišta nova radna mjesta podstiču ne samo u sektoru prodaje, posredovanja u prodaji, dostavi nego i u IT-sektoru, a ujedno su i prilika za razvoj novih zanimanja poput voditelja web-shopa. Naredni korak partnera je formiranje Udruženja za e-commerce u BiH, a koje će nastaviti raditi na razvoju e-tržišta.

Procjenjuje se da u svijetu ima između 12 i 24 miliona stranica na kojima se odvija online trgovina, te da će se do 2040. godine oko 95% ukupne prodaje odvijati putem e-commerca. Ali dok svjetski tokovi svjedoče o stalnom rastu, prema istraživanju Valicona iz 2019. godine, u Bosni i Hercegovini udio online trgovine je minornog karaktera. Populacija BiH značajno rjeđe kupuje online (13%) nego što to čine stanovnici zemalja EU (60%). Analizom e-tržišta ustanovljeno je da je slaba razvijenost e-tržišta u BiH, između ostalog, posljedica nedovoljnog znanja kupaca i prodavaca o e-tržištu, što utiče na percepciju kupaca o sigurnosti online trgovine, te kod prodavaca njene isplativosti kao kanala prodaje, visokih troškova distribucije, niskog nivoa transparentnosti, te loših e-rješenja.

„Putem jedne objedinjene mreže, e-commerce.ba, koja će, između ostalog, prodavcima nuditi savjete o tome kako razviti i održavati uspješan web-shop, kako upravljati kanalom potražnje i ponude, a kupcima kako sigurno kupovati proizvode i usluge na mreži i na šta trebaju obratiti pažnju kako bi dobili proizvod, ili uslugu koju su platili, nadamo se da ćemo unaprijediti e-tržište u BiH i ohrabriti građane da više kupuju online”, kazao je Jasmin Marić, menadžer za poslovni razvoj iz OLX BiH.

Intervenciju za razvoj e-commerce tržišta implementira MarkerMakers projekt s partnerima, a projekt finansira Vlada Švicarske. Kroz intervenciju je podržano 40 kompanija da se uključe u online trgovinu, bilo kroz uspostavu vlastitog web-shopa ili OLX shopa, a plan je da se još minimalno 50 kompanija detaljnije informišu o prednostima online trgovine kroz portal.

Kopirati
Drag cursor here to close