Prihodi

Kako se financira Islamska država

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2015. u 15:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U filmu naziva 'Najbogatija teroristička vojska na svijetu', službenici iz Washingtona, Bagdada i Kurdistana govore kako je ISIS usvojio pragmatični pristup 'porezu i potrošnji', izgrađujući carstvo čija se vrijednost procjenjuje na dvije milijarde dolara, piše Guardian.

Jedna od najvažnijih stavki prihoda Islamske države jest i nafta proizvedena na velikim poljima u istočnoj Siriji, a koju potom prodaju svom neprijatelju. 'Mnogo nafte ide Asadovm režimu. Postoji poslovna prilika, postoji potreba za njih oboje. Asadov režim treba naftu, ISIS treba novac i voljni su poslovati čak i ako se bore jedni protiv drugih', prenosi Dnevnik.hr

Informirani izvori s obje strane potvrđuju zajednički dogovor i kažu da ponekad sustav djeluje tako da ISIS opskrbljuje Siriju plinom u zamjenu za zalihe struje koja se proizvodi na području pod vlasti Asadova režima. Sirijska vlast negira da imaju bilo kakve dogovore s ISIS-om.

Na sjeveru Iraka, ISIS je do gotovine dolazio putem iračke vlade koja je do nedavno isplaćivala plaće svojim službenicima u Mosulu, gradu kojeg su islamisti osvojili prošlog ljeta.

Prema dr. Ashti Hawramiju, kurdistanskom ministru prirodnih izvora, novac se odvozi kamionima do Kirkuka, a potom se prebacuje u Mosul. 'To je način na koji novac kola jer ne ostaje pisani trag. To je gotovina. To je lagan novac. Gotovina u njihovim rukama', rekao je ministar.

Guverner Mosula, Atheel al-Nujaifi, potvrdio je da je novac isplaćen državnim službenicima u Mosulu putem lokalnih transfera novca, ali da su isplate nedavno prestale jer je ISIS dio novca prao kroz 'poreze'.

Abu Hajjar, najstariji bankar unutar ISIS-a, koji je uhićen prošlo ljeto, otkrio je kako je skupina financirala svoje razne operacije prebacujući milijune dolara gotovine borcima i njihovim obiteljima u Siriji i Iraku, prevozeći novac u automobilu.

'Dostavili bi 400.000 dolara provinciji Salahuddin, 700.000 skupini u Anbaru, i isto toliko skupini u Bagdadu', rekao je Abu Hajjar.

Kako bi izbjegli da ih se otkrije, kaže, sakrivao je novac ispod sjedala. 'Ne bi mi dali sav novac odjednom. Razbili su isplate na nekoliko dijelova i sve se isplaćivalo u dolarima', rekao je novinarima.

ISIS oporezuje gotovo svaki sektor, na način da prijete ubojstvima. Do novca dolaze iznudom, a tu iznudu nazivaju porezom.

'Svima nameću porez - poduzećima, farmaceutima, benzinskim crpkama, naftnim kompanijama. A ako ne plate, prijete da će na njih baciti granatu', zaključuje Hajjar.

Podsjetimo, ranije su mediji pisali kako pripadnici Islamske države moraju nastaviti sa širenjem teritorija kako bi održali financijsku stabilnost jer im izvori prihoda polako presušuju.

Međunarodni istražitelji iz organizacije Financial action task force navode da je to strategija koju džihadisti planiraju koristiti u narednom razdoblju. ''Bez toga, teroristi ne mogu biti sigurni koliko će još moći trošiti novac onako kako ga troše sada'', navodi organizacija iz Pariza, koja se bavi istragama o pranju novca.

Kopirati
Drag cursor here to close