Službe zapošljavanja

Kako poboljšati rad službi za zapošljavanje u BiH?!

Gospodarstvo / Flash | 27. 06. 2016. u 08:34 M.M

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske, 23.6.2016. godine u Sarajevu, održan je Forum službi zapošljavanja. Cilj Foruma je analiza dosadašnjeg tijeka reforme javnih službi za zapošljavanje, naročito uloge menadžmenta u upravljanju organizacijskim procesima, te okvira kompetencija uposlenika za ključne poslovne procese.

Forum službi zapošljavanja okupio je rukovoditelje i članove radnih skupina za implementaciju Reformskog paketa u Službama za zapošljavanje Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske i Bosansko-podrinjske županije te Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Pored navedenih, Forumu su prisustvovali i predstavnici službi koje su već zabilježile značajne rezultate u reformi svojih institucija, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Ciljevi Foruma su razmatranje uloge menadžmenta u upravljanju organizacijskim promjenama, kapaciteta zaposlenih u JSZ, kompetencijskog okvira za ključne poslovne procese i usuglašavanje metodologije za analizu potreba za obukama zaposlenih u javnim službama za zapošljavanje.

U okviru sastanka razmatraju se dosada realizirane aktivnosti i implementacija tehničkih preduvjeta za realizaciju novih metoda rada, kao i već provedene obuke te početna iskustva sa terena.

Siniša Veselinović, šef Odjela za domaće tržište rada, Agencije za rad i zapošljavanje BIH iskazao je zadovoljstvo uspostavljanjem suradnje između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i YEP-a te je slijedom potpisanog Memoranduma o razumijevanju i suradnji definirana povremena organizacija Foruma službi zapošljavanja kojom će se nastojati okupiti javne službe za zapošljavanje kako bi se otvoreno razgovaralo o svim otvorenim pitanjima i izazovima koje stoje pred službama u narednom periodu.

Mersiha Alijagić, programska koordinatorica Portfolia zapošljavanja mladih pri Veleposlanstvu Švicarske istaknula je da je od posebne važnosti osigurati zajedničke koordinirane napore svih službi uključenih u reformu sa ciljem da se nakon naredne četiri godine njene implementacije vidi mjerljiv napredak u radu javnih službi za zapošljavanje u BiH.

Alijagić je naglasila kako je u pripremi nova četverogodišnja strategija suradnje Švicarske i BiH za čiju realizaciju će biti odobrena značajna financijska sredstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close