Izvještaj

Kako korupcija jede energetski sektor i našu budućnost

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2014. u 06:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korupcija na visokim razinama odlučivanja u energetskom sektoru utječe na zemlje jugoistočne Europe, a gubici broje desetine milijuna eura tijekom proteklih godina, te pogađaju sedam zemalja regje obrađenih u izvještaju 'Pobjednici i gubitnici: Kome koristi korupcija na visokim razinama u energetskom sektoru jugoistočne Europe?' koji je 24. lipnja, predstavljen u Bruxellesu tijekom konferencije u sklopu Tjedna održive energije Europske unije 2014 .

Organizacije civilnog društva koje potpisuju ovaj izvještaj, pozvale su EU institucije da reformu energetskog sektora u jugoistočnoj Europi počnu tretirati kao hitan prioritet.

Nadgledati investicijske planove

''Europska unija treba obratiti posebnu pažnju na događanja u energetskom sektoru, uključujući privatizacije i tendere za nove projekte, ali i nadgledati investicijske planove vlada koji rijetko odražavaju potrebe za održivom energetskom budućnošću'', rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor SEE Change Neta, tijekom panel diskusije.

Analiza u izvještaju zbraja slučajeve korupcije na visokim razinama koja pogađa energetske sektore zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, ilustrirajući kako je korupcija glavna prepreka održivosti energetskih sustava ovih zemalja. Izvještaj uključuje slučajeve bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je osuđen radi primanja deset milijuna eura mita od mađarske kompanije MOL kako bi im dao prednost na hrvatskom tržištu, te navodne masovne korupcije u menadžmentu srbijanske državne kompanije EPS koja je obogaljila ovu firmu.

''Korupcija i slabe institucije predstavljaju ozbiljne prepreke na putu ka održivoj energetskoj budućnosti jugoistočne Europe'', rekao je Marko Prelec, izvršni direktor Balkans Policy Research Groupa, i glavni autor ovog izvještaja.

Govoreći o sadržaju izvještaja, Dejan Milovac, zamjenik izvršnog direktora antikorupcijske organizacije civilnog društva MANS iz Crne Gore, izavio je: ''Mi, kao društvo, ne želimo tolerirati krađu naše budućnosti. Korupcija u energetskom sektoru u potpunosti mijenja svaku državu''.

Sigurni izvori energije

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo BiH, istaknula je kako je potrebno više istraživačkog izvještavanja o korupciji u energetskom sektoru.

''Moramo zahtijevati veću transparentnost od vlade. Transparentnost dokumentacije i procesa odlučivanja bi otežale dešavanje korupcije, jer je teže biti korumpiran ako je vas promatra više očiju. Europska unija treba postaviti više uvjete vladama regije koje žele biti njezin dio u budućnosti'', rekla je Bičakčić.
Prelec pak kaže kako se do 2020. godine u energetski sektor jugoistočne Europe planira uložiti oko 30 milijardi eura.

''Regiji su potrebni sigurni izvori energije, a njihovim građanima i građankama je potrebno da ta energija bude čista'', rekao je Prelec. ''Države jugoistočne Europe trebaju implementirati ove projekte na čist, transparetan način. Ako se to dogodi, energetski sektor može biti ključan za ‘debalkanizaciju’ regije'', rekao je.

Dirk Buschle, zamjenik direktora Energetske zajednice, je naglasio da Europska unija ima dobar set zakona za energetski sektor koji mogu doprinijeti borbi protiv korupcije.

Posljednji korak

''Transponirali smo ove zakone na vrlo visokoj razini usklađenosti s EU standardima. Posljednji korak pri transponiranju legislative treba biti njezino primjenjivanje na otvoren i transparentan način, što može spriječiti korupciju i dati institucijama prednost da kreiraju povjerenje i otklone sumnje o korupciji. U regiji su institucije, sudovi i regulatorni autoriteti za energiju slabi i pod stalnim pritiskom, kaže Buschle.

On smatra kako bi pravno neutralno tijelo za razrješivanje sporova u regiji moglo biti rješenje, koje bi u svoj rad također moglo uključiti slučajeve korupcije, kao i transparentnosti, po uzoru na srž iskustva Europske unije te njezinog oslanjanja na vladavinu zakona.

Izvještaj obuhvaća i slučajeve korupcije u BiH, pa se tako spominje trgovina strujom bez prodavača i prodaja električne energije Crnoj Gori.

Pročitajte potpuni izvještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close