vrijedan projekt

Kako do novih radnih mjesta u Mostaru?

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2016. u 12:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski Projektni ured Međunarodne organizacije rada (ILO) danas je u Mostaru prezentirao trogodišnji projekt "Lokalna partnerstva za zapošljavanje", koji se financira sredstvima Europske unije radi poticanja održivog, partnerski orijentiranog tržišta rada na lokalnoj razini.

Po riječima koordinatora tog projekta Džemala Hodžića, radi se o poticaju strukturalne suradnje lokalnih aktera kako bi stvorili bolje uvjete za stvaranje radnih mjesta, a ti lokalni akteri su općina, odnosno grad, zavod za zapošljavanje, škola, odnosno obrazovni sektor, te poslovni i nevladin sektor.

Ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna eura, od kojih su tri milijuna namijenjena za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o projektima za apliciranje, Hodžić je u izjavi za novinare istaknuo kako su to projekti koji će omogućiti stvaranje radnih mjesta - prekvalifikacije, dokvalifikacije, određena nabavka učila koja će omogućiti nezaposlenim osobama da steknu vještine, samozapošljavanje i drugo, te dodao kako osobe neće moći aplicirati nego će aplikanti u fazi apliciranja morati identificirati grupu s kojom će raditi.

Kazao je da je ovo pilot projekt u BiH, dodavši kako on već konceptualno živi u Županiji Goražde te u općini Prijedor i da te dvije sredine već uspješno implementiraju koncept suradnje lokalnih aktera. Po njegovim riječima, projekt će trajati do kraja siječnja 2019. godine, a početak implementacije malih grantova na terenu se očekuje od prvog mjeseca iduće godine.

Ovaj projekt je, kako je kazao, dio jednog velikog programa od 19 milijuna eura koje zajedno po komponentama implementiraju UNDP, odnosno razni programi UN-a, i Njemačka agencija za razvoj GIZ.

''Grad Mostar će razmotriti sve one mogućnosti koje doprinose otvaranju novih radnih mjesta na području grada'', naglasila je savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina te dodala kako je ovo zasigurno vrijedan projekt i da se treba vidjeti u kojim sektorima će Grad Mostar prepoznati mogućnost da može aplicirati na ova sredstva.

Projekt je do sada prezentiran u Sarajevu, Goraždu, Zenici, Tuzli, Brčkom, Doboju, Banjoj Luci, Prijedoru, Bihaću i Livnu, a nakon Mostara bit će predstavljen i u Trebinju, Nevesinju i Grudama.

Kopirati
Drag cursor here to close