Vlada Federacije

Kako će se kontrolirati javni novac u Federaciji?

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2016. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada na sjednici održanoj u četvrtak utvrdila je Prijedlog zakona o financijskom upravljanju i kontroli (FUK) u javnom sektoru u Federaciji BiH koji propisuje zajednička okvirna načela i standarde za uspostavu, razvoj i primjenu ovog sustava.

Ovim propisom utvrđene su i nadležnosti Centralne harmonizacijske jedinice Federalnog ministarstva financija (CHJ FMF) i drugih organizacija u javnom sektoru (korisnici javnih sredstava).

Odredbe Zakona primjenjuju se na korisnike javnih sredstava prve i druge razine proračuna FBiH, županije, gradove, općine i izvanproračunskih fondova i na pravne osobe u kojima FBiH ili županija imaju većinski vlasnički udjel. Primjenjuju se i na organizacije i tijela u javnom sektoru koja se financiraju iz fondova i programa Europske unije.

FUK se, navela je federalna Vlada, zasniva na upravljanju rizicima i uvodi se radi unaprjeđenja financijskog upravljanja i odlučivanja u realizaciji ciljeva organizacije, kao što su usuglašenost poslovanja s propisima, planovima, ugovorima, politikama procedurama. Njime se, također, osigurava zaštita imovine, obveza i drugih resursa od gubitaka koji mogu nastati lošim upravljanjem, neopravdanim trošenjem i korištenjem, te zaštita od nepravilnosti, zloupotrebe i prijevara.

FUK obuhvaća sve poslovne transakcije, a posebno one koje se odnose na prihode i primitke, rashode i izdatke sredstava, procedure nabave, ugovaranja, te povrat pogrešno uplaćenih iznosa, imovinu i obveze.

Korisnici javnih sredstava dužni su izraditi godišnje izvješće o funkcioniranju sustava FUK-a i dostavljati ga, ovisno od razine vlasti, Federalnom ili županijskom ministarstvu financija. Sadržaj, način i rokove dostavljanja izvješća propisuje federalni ministar financija.

''Rukovoditelj korisnika javnih sredstava je odgovoran za upravljanje rizicima od nepravilnosti i prijevara i provedbu radnji za njihovo sprječavanje i otklanjanje u svojoj organizaciji. Svi zaposleni u organizacijama dužni su prijaviti svaku značajnu nepravilnost i eventualnu sumnju na prijevaru rukovoditelju korisnika javnih sredstava, odnosno nadležnom tijelu za postupanje po nepravilnostima i prijevarama sukladno propisima koji reguliraju ovu oblast. Dostavljanje prijave o nepravilnosti i eventualnoj sumnji na prijevaru ni na koji način ne može utjecati na radno-pravni status zaposlenih i na njihova stečena prava iz radnog odnosa. Zakon garantira zaštitu integriteta zaposlenom koji takve informacije dostavi'', navela je Vlada.

Inače, donošenje Zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji BiH jedna je od obveza proizašlih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close