Turizam, gospodarstvo...

Kako BiH i Katar mogu unaprijediti odnose

Bećirović i ambasador Al-Atija smatraju da je potrebno dodatno unaprijediti ekonomske odnose BiH i Katara
Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2023. u 17:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Mešala Ali Mohameda Abdulaha Al-Atiju kojem je poželio uspješnu diplomatsku misiju u BiH.

Veleposlanik Al-Atija prenio je Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, šeika Tamima bin Hameda Al-Tanija.

Tijekom razgovora izražena je spremnost da se dodatno učvrsti dobra bilateralna suradnja, koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Konstatirano je da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose.

Između ostalog, naglašeno je da postoje i brojne mogućnosti suradnje dvije zemlje, posebno u turizmu u koji Država Katar želi značajno ulagati u budućnosti. Mogućnosti ulaganja postoje i u oblasti energetike, prehrambene industrije, infrastrukturnih projekata i namjenske industrije.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je odluku Države Katar o liberalizaciji viznog režima prema državljanima Bosne i Hercegovine, što je omogućilo dobivanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

U okviru dugogodišnje suradnje dvije zemlje, Država Katar je i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima. Između ostalog, sugovornici su konstatirali da je dosad realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi takvu praksu trebalo i nastaviti, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Denisa Bećirovića. 

Kopirati
Drag cursor here to close