Politika kao 'vegeta'

Kada se ekonomska pitanja pretvaraju u politička najviše trpe gospodarstvenici

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2017. u 14:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić smatra da se nepotpisivanjem ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici zapadnog Balkana na određeni način odbijaju infrastrukturni projekti koji će sutra biti preduvjet za poslovanje i potencijalne investicije.

Jašarspahić je podsjetio da predstavnici Bosne i Hercegovine na Summitu u Trstu nisu nazočili potpisivanju Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture sa zemljama zapadnog Balkana, odnosno konekcije sa zemljama EU.

''Kako stvari stoje, svi projekti koji su tom prilikom odobreni, a tiču se transportne infrastrukture, na neki način su stopirani. Kada potpisujete neki sporazum zajedno sa svima ostalima, onda ste osnivač takve zajednice, a kada to i učinite naknadno i kroz određeni period se tome pridružite, stječe se dojam da neko namjerno, usporavanjem i odgađanjem, želi da ovaj prostor prikaže kao nepovoljan ambijent za poslovanje, što definitivno nije točno'', kazao je Jašarspahić za Fenu.

Gospodarski subjekti koji posluju u BiH, dodao je, imaju dobru suradnju s firmama iz EU, izvoze u zemlje EU, povećavaju svoje kapacitete i dalje će uspijevati bez obzira na sve ove pokušaje da se ovaj prostor prikaže kao nepovoljan poslovni ambijent.

''Kada netko želi investirati jedan od bitnih uvjeta je infrastruktura i komunikacije koje mogu biti presudne za donošenje takve poslovne odluke'', naglasio je Jašarspahić.

Naveo je da ovo nije prvi put da se ekonomsko pitanje pretvara u političko, a da na kraju najviše trpe gospodarstvenici.

''Takvi političari se trebaju zamisliti što o tome misli gospodarstvenik kada se njegov potencijalni partner opredijeli za neku drugu kompaniju ili zemlju za suradnju samo zato što je bolja putna komunikacija i ostala infrastruktura čime se gube brojne poslovne mogućnosti'', dodao je Jašarspahić.

Naglasio je da očekuje da u skorije vrijeme dođe do usuglašavanja stavova u BiH u vezi s pristupanjem Transportnoj zajednici zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close