HNŽ

Kada će biti usvojen "najbolji korona zakon" u FBiH?

Ugostiteljski objekti i mali obrti otvoreni su i u Hercegovini. Mnogi poslodavci odlučili su zadržati radnike, unatoč ogromnim gubicima.
Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer HNŽ-a još prije mjesec dana najavio je donošenje, kako je kazao, najboljeg korona zakona u Federaciji BiH koji je trebao jamčiti očuvanje radnih mjesta i nove investicije. Dok se na zakonu radi, sve je više radnika na zavodu za zapošljavanje, dok su prema Vladi najavljene tužbe jer ni redovni grantovi prema kulturi, obrazovanju i sportu, nisu isplaćeni.

Obećanja

Ugostiteljski objekti i mali obrti otvoreni su i u Hercegovini. Mnogi poslodavci odlučili su zadržati radnike, unatoč ogromnim gubicima.

Obećanje županijskih vlasti kako će Hercegovačko-neretvanska županija dobiti najbolji tzv. korona zakon u Federaciji, i dalje je na čekanju.

"Mi smo konkretno ovde zadržali i radnike. Čekali smo sve te odluke vlade po pitanju doprinosa. Dobili smo neke signale da na početku se ti doprinosi ne uplaćuju, da se daju plaće, pa će se kasnije vidjeti šta i kako. Konkretno nešto, kako će to sve ići, ne znamo", kaže mostarski ugostitelj Alen Ključanin, za N1.

Na zakonu se ubrzano radi, tvrde u Vladi HNŽ-a. Predviđa subvencioniranje osobnih dohodaka za preko 10.000 osoba, poticaje u poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu; oslobađanje od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, osnivanje stabilizacijskog fonda, a pravo na subvencioniranje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

"Predviđa se i jedno Povjerenstvo koje će obrađivati sve pristigle zahtjeve da se vidi vrijede li. Nakon toga pripremit će se odluke. Najprije moramo donijeti zakon, imamo osam dana za donošenje svih provedbenih akata i iza toga ide javni poziv i program", pojašnjava Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Za sve navedeno, neopohodan je rebalans proračuna koji se također priprema za sjednicu Skupštine HNK čiji datum nije definiran. S druge strane, unatoč optimizmu ovdašnjih službenika još nisu uplaćeni ni redovni grantovi za kulturu, sport, obrazovanje, zbog čega su iz Narodnog pozorišta Mostar najavljene tužbe prema Vladi HNŽ.

"Ja sam nalog uputio Ministarstvu financija, no premijer nije potpisao. I ne radi se samo o Narodnom pozorištu, već su tu grantovi i za Hrvatsko narodno kazalište, Univerzitet i Sveučilište, Nogometni savez itd., sve su to grantovi u jednoj odluci. Ja nemam informaciju, pitajte našeg predsjednika Vlade”, odgovara Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Svatko svoju priču vodi

Odgovora iz Ureda premijera nema, neslužbeno, čekaju se novci MMF-a. Odgovor je izaostao i za Udruženja poduzetnika koji protekla dva mjesaca pozivaju na vladu da djeluje. Sam zakon kako kažu, nemoguće je komentirati jer osim navoda u medijima, nemaju saznanja što će u konačnici donijeti.

"Nas, po meni, strukture vlasti već su počele zavaravati kao federalna razina će poduzeti ovo, županijske razine će nešto drugo, jedinice lokalne uprave će nešto treće i oni između sebe dijele odgovornost da u stvari u praksi do sada nitko ništa realno nije poduzeo.

Jer su već sada zakomplicirali način podnošenja zahtjeva za te subvencije u Federaciji. Ako sada županije budu snosile neto 406 maraka, pa treba ganjati federalnu razinu 244 marke, pa ima dio neki od 38 maraka koji opet poduzetnik mora snositi.

Da se ne bi sve iskompliciralo i da bi predali sve sline papire, svaki mali poduzetnik trebaće imati svog pravnika, odnosno ekonomistu da mu to sve izganja", upozorava Tomo Majić iz udruge Link koja okuplja preko 3.000 malih i srednjih poduzetnika Hercegovine, javlja N1.

Od početka pandemije na području HNŽ izgubljeno je 6.000 radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close