Imidži i snaga ŽZH-e

Jurilj: "Privatni sektor, s jakim proizvodnim tvrtkama, nositelj je razvoja Županije"

"Ta percepcija snažne i razvijene županije može se zahvaliti privatnom sektoru. Čak i za vrijeme korone bilježen je rast u privatnom sektoru", ističe Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije ŽZH-e.
Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2022. u 14:57 Bljesak.info
IMAM IDEJU #11 | NOVAC NIJE PRVA STVAR RADI KOJE MLADI ODLAZE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županija Zapadnohercegovačka često se percipira kao jedno od najrazvijenijih područja u BiH. Neki će kazati i da je dobro vođena, dobro iskorištava svoj položaj i potencijale.

Nedavno je u podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info o tome govorio i Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke.

"Dobro je da se tako percipira i ne možemo pobjeći od brojki. I po službenim statističkim pokazateljima je ŽZH pri vrhu. Ovisno o računanju indekasa razvijenosti, bila je ili druga ili treća, eventualno četvrta. To je tako ponajviše zahvaljujući privatnom sektoru. Javi sektor, koliko ja imam uvida, ukoliko nije nešto napravio u korist razvoja privatnog sektora, nije ni smetao, nije bio kočnica. Ta percepcija županije može se zahvaliti privatnom sektoru. Čak i za vrijeme korone bilježen je rast u privatnom sektoru", napominje Jurilj.

Međutim, kako kaže, ne treba zanemariti ni druge aspekte, primjerice sportski dio društvenog života, jer je on za županiju jako važan. Turizam je također, u sinergiji s kulturnim i sportskim događajima, oblast koja već odavno ima svoje mjesto i rejting na mapama.

Naravno, ne može se zanemariti činjenica da su tu prisutni najznačajniji brendovi u široj regiji, što daje posebnu stabilnost i snagu ovom kraju.

"Metaloprerađivački sektor, grafička industrija, prerada i proizvodnja plastike, sve su to jaki sektori. Izrada proizvoda od plastike je sektor pozicioniran u široj regiji, ali i u Europi. U potpunosti je orijentiran izvozu", kaže naš sugovornik, dodajući kako je tradicionalna i snažna trgovina, po kojoj su također prepoznati.

Što se tiče turizma, godinama je gotovo jedina prava turistička atrakcija bio vodopad Kravica kod Ljubuškog. Međutim, strateškim potezima u nekoliko posljednjih godina, županija je i tu napravila iskorak.

"Kada govorimo o drugim općinama, kroz projekte, a i strategijom gdje je to definirano, u Grudama imamo prekrasan avanturistički park Peć-Mlini, s uređenom Ravlića pećinom, uređenim šetnicama itd. U Borku imamo kanjon Borka koji je u središtu grada, iz kojega polazi planinarska staza. U Posušju imamo kanjon Brine koji ima planinarsku stazu, biciklističku stazu, a vezano je za jezera Tribistovo i Blidinje. Sam park prirode Blidinje i najviši vrh Pločno, planina Čvrsnica itd. I to su neki lokaliteti koje smo mi tada identificirali kao težišne oko kojih se može razvijati infrastruktura", ističe Ivan Jurilj u našem podcastu.

Ove i još niz zanimljivih informacija o Županiji Zapadnohercegovačkoj možete čuti u priloženom video zapisu.

Video: IMAM IDEJU #11 | IVAN JURILJ
Kopirati
Drag cursor here to close