Svilaj

Još se ne zna tko će graditi most

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2012. u 06:37 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska građevinska tvrtka Strabag odustala je od gradnje mosta Svilaj iako je potpisala ugovor o njegovu podizanju vrijedan 20,9 milijuna eura plus PDV. Strabag je zatražio raskid ugovora o gradnji mosta, koji je potpisan u februaru ove godine, piše Večernji list.

Gradnju mosta Svilaj u omjeru 50:50 posto finansiraju hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine.

U Strabagu navode za raskid ugovora za Svilaj odlučili jer ih investitori nisu uveli u posao u zajamčenom roku. U austrijskoj tvrtki nisu htjeli govoriti o tome hoće li zbog raskida ugovora tražiti odštetu od investitora, pozivajući se na povjerljivost sadržaja ugovora.

U HAC-u pak tvrde suprotno od onog što govore u Strabagu.

"Nadzorni inženjer po nalogu investitora poslao je obavijest o početku radova Strabagu na koji se oni nisu odazvali. HAC i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH smatraju taj potez kršenjem ugovornih obveza te su poduzeli sve potrebne pravne korake da zaštite svoje interese", poručili su iz HAC-a.

Od upućenih se može čuti da je Strabag tražio navodno izmjene projekta, kojim bi gradnja mosta bila jeftinija, ali bi ugovorena cijena ostala ista. S druge strane, neki tvrde da je kasnilo uvođenje Strabaga u posao zbog toga jer na vrijeme nisu bile osigurane sve dozvole za gradnju.

Tko će graditi na kraju most Svilaj, na granici Hrvatske i BiH, predmet je razgovora i resornih ministarstava dviju država, a postoji i mogućnost da se novi ugovor sklopi s drugim najpovoljnijim ponuđačem koji se javio na međunarodni natječaj za tu investiciju – Viaduktom, prenosi poslovni.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close