Sastanak

Još bolja povezanost: U Tuzli otvoren konzulat Mađarske

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2017. u 23:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u prisustvu svojih suradnika, sastao se, u Gradskoj upravi, sa izaslanstvom Vlade Republike Mađarske, na čelu sa zamjenikom državnog tajnika Vlade Republike Mađarske, Zsolt Csutorom i veleposlanikom Republike Mađarske u BiH Józsefom Négyesijem.

Tijekom sastanka razgovaralo se o ekonomskoj situaciji u Tuzli i mogućnostima unaprjeđenja suradnje između Grada Tuzle i Republike Mađarske. Istaknuti su projekti na kojima se do sada veoma uspješno surađivalo na polju ekonomije, u cilju smanjenja broja nezaposlenih, kao jednog od najvažnijih problema u Tuzli i BiH, te projekti u polju obrazovanja, sporta i kulture.

"I narod i Vlada prijateljske Republike Mađarske, učinili su građanima Tuzle i meni posebnu, čast posjetom veoma visokog izaslanstva, koju predvodi zamjenik državnog tajnika Zsolt Csutora, veleposlanik Republike Mađarske u BiH Jozsef Negyesi i suradnici. Povod našeg susreta je otvaranje konzulata prijateljske Republike Mađarske u Tuzli i imenovanje našeg sugrađanina Alena Durića za počasnog konzula.

Razgovarali smo o vezama iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i o prijateljstvu i suradnji. Vi znate da nam je Pečuh dugogodišnji prijateljski grad i da su nam sva dosadašnja iskustva sa Pečuhom i sa Mađarskom pozitivna i da nema negativnih. Mi želimo unaprijediti tu suradnju u što više oblasti života i rada", izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Svoje zadovoljstvo nakon ovog susreta izrazio je i zamjenik državnog tajnika Vlade Republike Mađarske Zsolt Csutora, naglasivši da je, tijekom boravka u Tuzli, susreo vrijedne, nasmijane i marljive ljude. Također je uputio i čestitke gradonačelniku Imamoviću na izboru puta koji vodi ka uspjehu te da je neophodno ojačati postojeće veze između Tuzle i Mađarske.

"Odnosi između BiH i Mađarske su odlični, što je nama jako bitno jer smatramo da stabilnost ove regije i Balkana počinju upravo ovdje. Imamo izvanredne odnose između vlada, imamo redovne i česte razgovore na najvišim nivoima i Mađarska je opredijeljena da podržava BiH na putu ka EU. Prisustvo Mađara u BiH je sve značajnije i kada je u pitanju EUFOR, mi smo druga država po redu, kada je u pitanju brojnost našeg kontigenta.

A zapravo ono zbog čega sam danas tu, i što nam je jako značajno, da poslije Mostara i Banja Luke imamo čast imenovati još jednog počasnog konzula, koji će zastupati interese Tuzle. To je jedan izvanredan poduzetnik i izuzetno dobar čovjek. Ja sam sada prvi puta u Tuzli, ali se nadam i mislim da to nije zadnji puta. Zahvaljujem se na prijemu", izjavio je Csutora.

Pored zamjenika državnog tajnika i veleposlanika, izaslanstvo Vlade Republike Mađarske također su činili šef kabineta zamjenika državnog tajnika Lorant Balla, šef odjela za zapadni Balkan Viktor Matis, ekonomski savjetnik Peter Hetei, konzul Leonora Gulyas i počasni konzul Republike Mađarske za TŽ i ZDŽ Alen Durić. Nakon sastanka u Gradskoj upravi izaslanstva su prisustvovale svečanom otvaranju Konzulata Republike Mađarske u Tuzli, smještenom na prvom katu TC 'Dramar'.

Kopirati
Drag cursor here to close